Lesene kravate posta(vl)jajo nov trend!

V umetnine Bojana Rateja so ujete mojstrovine narave, ki že same po sebi rišejo čudovite vzorce in ustvarjajo harmonične linije

Do vsakega kosa lesa je potrebno imeti spoštljiv odnos, rad poudari umetnik Bojan Ratej, saj se zaveda, da mu bo z delom, ki ga bo vanj vložil ponovno vdihnil neko novo življenje in mu dal nov pomen. Lesene kravate blagovne znamke Swogar so eden izmed čudovitih izdelkov izpod rok edinstvenega ustvarjalca, ki v objemu narave najde svoj navdih ter popolno spostitev. V njegove umetnine so ujete mojstrovine narave, ki že same po sebi rišejo čudovite vzorce in ustvarjajo harmonične linije, vsak izdelek je povsem unikaten, lepoto narave pa spreminja v edinstevne oblike.

Bojan, je kravata tisti modni dodatek, ki v vaši omari zaseda prav posebno mesto?
Če namigujete s tem na lesene kravate Swogar potem moram reči, da imam tu velik privilegij, saj ko kravato potrebujem grem kar direktno v showroom in si izberem
tisto, ki mi ta dan najbolj ustreza. In čeprav sem jo včasih zaradi prejšnje službe, tisto klasično, nosil skoraj vsakodnevno, pa sem jo leta po tem bolj poredko nadel. Vse do sedaj seveda, ko so luč sveta ogledale naše kravate. Ponosen sem na to, da je je del moje garderobe nekaj kar sem si izdelal sam, proizvod v katerega je vloženo več ur ročnega dela. In prav zaradi tega so danes moj pogost modni dodatek.

Katere pa so tiste najbolj pogoste priložnosti, ko slog lahko začinimo z izbranimi kravatami?
Ko sem začel razvijati lesene kravate Swogar, sem se močno zavedal, da je les unikaten, čudovit v vseh pogledih, topel in hkrati naraven, vseeno pa sem želel slediti načelu, da lesene kravate zaradi omenjenih karakteristik ne bi iztopale iz izbranega outfita temveč ga zgolj dopolnile in nadgradile.
Kolekcija Classic je primerna prav za vse priložnosti in stile, za tako čisto klasičen slog, kakor morda tudi za poslovnega. Medtem ko je kolekcija Trendy bolj navihana in svobodna, še posebej zaradi vzorcev in možnosti različnih barvnih kombinacij, ki so tukaj še bolj opazne. Stil v tem primeru je lahko zelo casual, tudi s kavbojkami in supergami gredo lepo skupaj.

Od kje ideja za tako drugačen in edinstven izdelek?
Ko sem začel razvijati svoj model lesenih kravat sem si zadal štiri oporne točke z osnovnim vodilom: lesena kravata mora biti funkcionalna, lahkotna, gibljiva in elegantna. Vse to mi je uspelo uresničiti, saj je teža kravate le 78 – 83g, debela je 6mm, zelo gibljiva in se čudovito poda po telesu. Seveda ene bolj, druge malo manj, saj vendarle govorimo o lesu.
In kot sem opazil pri lansiranju blagovne znamke lesenih kravat Swogar, je ta informacija o karakteristikah kravate za mnoge še vedno velika uganka. Večini nikakor ni ni jasno, kako bi lahko bile kravate kot jih poznamo do sedaj narejene iz lesa. Pa so vsi, ki so imeli priložnost kravato videti od blizu, bili več kot prijetno presenečeni. Najprej jih je seveda impresioniral les kot osnovni material v obliki kravate, ko pa so jo vzeli iz škatle, je sledilo naslednje presenečenje, saj so pričakovali vse kaj drugega kot pa mehko in gibljivo leseno kravato.

Kakšna je bila vaša pot od ideje do izvedbe? Kako ste se soočali z vsemi izzivi na poti do popolnosti izdelka?
Ko sem pred dobrim letom dobil ponudbo iz Protokola RS, da izdelam kravato, pri čemer sem imel časa le teden dni, seveda nad idejo nisem bil navdušen, kajti tako kompleksnega izdelka iz lesa ni moč razviti v tako kratkem času. Poizvedba je bila sicer bolj informativne narave, pa sem se tega kljub vsemu lotil.
Do realizacije zaradi situacije takrat ni prišlo, vendar se je ideja kljub vsem zdela odlična, zato sem si zadal, da jo speljem do konca in to tako kot se za razvijanje takšnega izdelka spodobi. Zasledoval sem zastavljene si cilje, in dokler nisem izpolnim vseh, produkt ni bil končan.
Leto dni je trajal takšen razvoj, več kot 150 različnih prototipov kravat sem izdelal, vse so kasneje seveda romale v peč. Pot do zmagovite kombinacije ni bila enostavna. Veliko časa sem namenil lesu in raznim pripomočkom, ki sem jih izdelal, da sem lahko sestavljal in obdeloval kravate med postopkom. Stroji ali omenjeni pripomočki za izdelavo kravat ne obstajajo, moraš jih izdelati sam. Ključno je namreč vedeti, da za je za izdelavo lesene kravate Swogar potrebno 34 različnih postopkov skozi katere gre popolnoma vsaka kravata, preden le to odpošljemo kupcu.

Proizvodnja vaših kravat je butična, večino dela se opravi ročno? Zaupajte nam kako dejansko poteka vaše delo, koliko časa potrebujete za izdelavo ene kravate?
Vse skupaj se začne že pri iskanju pravega lesa. Čeprav kupujem v večini le tisti les, ki zaradi velikosti ali drugih anomalij ni primeren za klasične mizarje in bi šel v razrez ali v kurišče, pa mora vseeno zadovoljiti veliko parametrom. In če v nadaljevanju strojno pripravimo les do zahtevanih dimenzij in ga razrežemo na posamezne modele kravat, pa se tukaj konča del kjer so nam v pomoč stroji. Vse ostale faze – od sestavljanja, stiskanja, prve grobe obdelave, vmesne obdelave, grobega, finega in ultra finišnega brušenja pa vse do končnega premaza in končnega sestavljanja – potekajo ročno. Tako da je po grobi oceni ročnega dela okoli 80%, seveda pa je tudi tu odvisno od modela kravate. Celoten čas izdelave kravate, tudi zaradi postopkov sušenja in strjevanja posameznih stopenj traja tri do pet dni, odvisno od končnega finiša.

Čeprav je vsak vaš izdelek edinstven, ponujate še dodatnih 21 različnih modelov, več vrst lesa ter vzorcev. Koliko je kombinacij s katerimi lahko postrežete moškim, ki želijo na edinstven način začiniti svoj slog?
Tako je, zaenkrat imamo 21 različnih modelov kravat, v nastajanju so tudi nove, vendar bomo te vključevali periodično. Kot ste že sama omenila lahko kupci poleg 21 modelov kravat izbirajo tudi med štirimi vrstami lesa, šestimi barvnimi kombinacijami povezovalnega blaga kar skupaj znaša več kot 504 različnih kombinacij, ki so na prodaj. In ker lesene kravate ponujajo možnost, da jo nosimo na eni ali drugi strani, bomo v kratkem ponudili tudi možnost, da si bo lahko kupec sam izbral na kateri strani kravate bo imel katero vrsto lesa. S tem bo lahko imel na eni strani recimo temen na drugi pa morda svetel les, s čimer bo eno in isto kravato lahko uporabil za več različnih stylingov. V tem primeru pa bo število kombinacij naraslo na več kot 2000 (smeh).

In kakšni so bili prvi odzivi pri lansiranju tako drugačnega in edinstvenega izdelka?
Čeprav sem nekoč bil del marketinga in vem kaj gre pričakovati ob lansirnaju novih produktov, pa me je ta z lesenimi kravatami zelo, pozitivno presenetil. Kot prvo mi je projekt dal vedeti, da očitno marketinško še nisem »zarjavel« in kot drugo, da sem s tem produktom, po resnično enem letu trdega dela in razvijanja, zadel v polno.

Zaupajte nam še, menite, da je korak k naravi tisti trend, ki bo vse bolj vladal tudi v svetu mode?
Čeprav nisem ravno poznavalec modnih pist in trednov v modi, pa se mi vseeno zdi, da se trend vrača nazaj k naravi, k njenem očuvanju in razbremenitvi naravnih virov.
Dovolj je že, če spremljamo medije, kjer je govora o tem kako zelo izčrpavamo naš planet, kako premalo izkoriščamo obnovljive vire in vse preveč uporabljamo materiale s katerimi naravo samo zastrupljamo. Moje laično mnenje je, da bi bilo smiselno, da bi se modni ustvarjalci več posluževali ne le izdelkov, ki so plodovi narave ali ki v procesu predelave ne ogrožajo narave in je ne zastrupljajo, temveč tudi s tem – postaviti smernice vsem ostalim, ki so del celotnega sistema ki se mu pravi modna industrija.