Do dolgega življenja s šampanjcem, čokolado in začinjeno hrano

Znanstveniki pravijo, da potrebujemo veliko več kot le jabolko na dan.

Praznik dobre hrane in žlahtne kapljice ter seveda prihajajoči veseli december, naše misli usmerja k slastni hrani, pijači in zabavi. Ker pa vsepovsod beremo o super hrani, ki je ne le dobra za naše zdravje temveč tudi skrbi za naš mladostni videz, bi morali letošnje praznične jedilnike prilagoditi. To lahko storite s hrano in pijačo, ki preprečuje demenco in na sploh izboljšuje počutje. Še posebej veseli bodo ljubitelji čokolade, šampanjca in začinjene hrane.

Z enim do treh kozarcev šampanjca na teden naj bi, glede na raziskavo ameriške Univerze v Readingu, preprečili demenco in izgubo spomina. Mehurčki v šampanjcu vsebujejo snovi, ki preprečujejo nastanek možganskih motenj in skrbijo za zdravje beljakovin v možganih, ki se s starostjo iztrošijo.

Kitajska raziskava je pokazala, da imajo vsi, ki začinjeno hrano jedo od šest do sedemkrat na teden, nižje tveganje za nastanek smrtonosnih bolezni, od raka do srčnih bolezni. Pri naslednjem kuharskem podvigu zato nikar ne pozabite na čili. Slednji vsebuje kapsaicin, snov, ki vam bo med drugim pomagala tudi pri kurjenju maščob.

Za zadovoljstvo ljubiteljev čokolade so poskrbeli raziskovalci iz ameriške Univerze Harvard, ki pravijo, da smo zaradi te sladke pregrehe pametnejši in imamo boljši spomin. Za slednjega še posebej poskrbi vroč kakav, ki povečuje pretok krvi v naših možganih.

Foto: Pinterest