5 zdravstvenih koristi jutranjega sprehoda

Vključite sprehod v svojo jutranjo rutino in poskrbite za svoje zdravje.

Za mnoge je lahko jutranji sprehod odličen način za izboljšanje razpoloženja. Takoj se boste namreč počutili bolj budne, prav tako pa je to lahko čas, ko opustite vse kar vas obremenjuje in se osredotočite na to, kar želite tisti dan doseči.

Toda hoja ni dobra samo za vaš um; dobra je tudi za vaše telo. Gre za dejavnost, ki jo ​​lahko izvaja skoraj vsak, ne glede na njegovo raven fizičnih sposobnosti ali starost, zato jo lahko brez težav vključite v vašo jutranjo rutino. Začetek dneva s sprehodom bo vašemu telesu nudil številne zdravstvene koristi, ne glede na to ali bo trajal 15 minut ali eno uro.

1. Izboljšanje zdravja srca in ožilja ter cirkulacije

Eno uro ali več, preden se zbudite, se vaše telo začne pripravljati na dan. V tem času začneta naraščati vaš krvni tlak in utrip, vaše endokrine žleze pa začnejo izločati večje količine hormonov. Tu nastopi rutina jutranjega sprehoda – s hojo vsako jutro lahko zmanjšate to povišanje krvnega tlaka in srčnega utripa ter tako izboljšate svoje kardiovaskularno zdravje.

2. Izboljšanje razpoloženja

Jutranji sprehod bo zbistril vaše misli ter izboljšal vaše splošno počutje in samopodobo. Prav tako je znano, da 20 ali 30 minut rednega sprehajanja vsaj petkrat na teden znatno pomaga k zmanjšanju stresa in anksioznosti, prav tako pa lajša simptome depresije oziroma zmanjšuje tveganje za njen nastanek.

3. Zmanjšanje tveganja za Alzheimerjevo bolezen

Jutranji sprehodi krepijo mišice, izboljšajo duševno zdravje in zmanjšajo tveganje za razvoj Alzheimerjeve bolezni. V pregledu Alzheimerjeve bolezni so leta 2020 raziskovalci ugotovili, da je prospektivna študija, ki je trajala več kot osem let, pokazala, da so ženske, ki so več hodile, imele manjši kognitivni upad v celotnem obdobju študije (vir: Oprah Daily).

4. Izboljšanje spanca

Jutranja hoja dokazano prispeva k boljšem spancu, saj nas prebudi, okrepi in povrh vsega spodbuja telo, da začne proizvajati serotonin. Količina serotonina, ki ga dobimo preko dneva, vpliva na nastajanje hormona melatonina ponoči, katerega potrebujemo za čvrst spanec.

5. Dolgoročen pozitiven vpliv na zdravje

Vsakodnevni jutranji sprehodi pomagajo preprečiti ali obvladovati različna zdravstvena stanja, izboljšajo delovanje imunskega sistema, izboljšajo srčno-žilno sposobnost, dvigujejo razpoloženje, zmanjšajo stres in tudi pospešujejo presnovo. Vse te koristi med drugim podpirajo tudi zdravje dihal. Zdravje srca in pljuč gresta namreč z roko v roki. Tudi tisti, ki živijo z diabetesom, lahko z jutranjimi sprehodi znižujejo krvni sladkor in s tem pomagajo obvladovati svojo sladkorno bolezen.