Izjemno doživetje na Bjelašnici: Nomad ponuja mir, oddih in počitek z veliko začetnico

Bjelašnica je bila pred 40-imi leti glavna zvezda olimpijskih iger, sedaj pa na njej to postaja hotel Nomad, ki ponuja edinstveno izkušnjo.

Naveličani neverjetne gneče na morju? Potem ne hodite tja, ampak si privočite oddih z veliko začetnico. Tak oddih nudi hotel Nomad ki je idealen kraj za tiste, ki želijo preživeti počitnice brez stresa v lepotah gorske narave.

Mesud Ljuhar, generalni direktor hotela, pravi: “Nomad ni bil prej Nomad, ampak samo hotel. Nato smo ga preimenovali, ker se nam zdi, da mu to ime pritiče. Glede na to, kje se hotel nahaja, smo bili enotni, da je ime vrhunsko.” Njihovi najbolj pomembni turisti in obiskovalci so starejši in tisti, ki obožujejo planine. Mesud doda: “Nismo mesto zabav, ampak nudimo mir. Pomembno nam je, da se ljudje pri nas dobro počutijo. Da imamo velike sobe, smo na dobri poziciji. Uživamo v miru in tišini, ki jo nudita narava in planina, kjer smo. Ponosni smo na to, kar imamo in kar lahko ponujamo. Zelo hitro smo postali prepoznani po tem, da res ponujamo najboljše, kar lahko.”

Mesud Ljuhar, generalni direktor hotela

Mesud Ljuhar, generalni direktor hotela

Izjemna bližina Sarajeva

Hotel je vedno bolj iskan, tako za zimske kot poletne družinske in skupinske počitnice, pri čemer ni zanemarljiva bližina Sarajeva. Hotel se namreč nahaja le 25 minut vožnje z avtomobilom od mednarodnega letališča v Sarajevu.

Gostje lahko računajo na odlično gorsko klimo z idealno poletno temperaturo okoli 22 stopinj Celzija, a tudi bivajo v hotelu in uporabljajo zmogljivosti ter izlete za veliko manj denarja kot na jadranski obali ali v gorah v Sloveniji, Italiji ali Avstriji.

Njihove cene jih ločijo od številnih hotelov, saj imajo trenutno daleč najugodnejše razmerje med ceno in kakovostjo v BiH, pa tudi širše, predvsem v primerjavi s Hrvaško, Slovenijo in državami zahodne Evrope.

Poleti se v hotelu Nomad, odvisno od zasedenosti, cena nočitve za dve osebi z zajtrkom giblje okoli 100 evrov na sobo, poleg zajtrka pa vključuje neomejeno uporabo wellnessa in SPA-ja, parkirišče, brezplačen wi-fi. fi, igre, kot sta biljard in namizni tenis.

Nepozaben poletni oddih

Bjelašnica je poleti pravi zaklad aktivnosti na prostem. Gostje lahko uživajo v pohodništvu, kolesarjenju, vožnji s štirikolesniki in mnogih drugih avanturah. Strokovno vodeni izleti omogočajo raziskovanje skritih lepot planine, ljubitelji adrenalina pa lahko izkusijo paragliding in zip-line. Za sprostitev telesa in duha je na voljo tudi wellness center.

Moderni nomadi – turisti, željni pohajkovanja in raziskovanja pokrajine, skrivnih prehodov in jam, rek in kanjonov ali pa zgolj sprehodov, čistega zraka in miru, bodo zagotovo prepoznali ponudbo hotela Nomad kot tisto, ki je „prav zanje“, saj – imajo vse, kar potrebujejo!

Poleg raznolikih zunanjih poti na planinah Bjelašnici in Igmanu, hotel gostom nudi tudi obiske glavnega mesta Sarajeva ter atraktivnih Bosanskih piramid Sonca pri Visokem, Titovega bunkerja v Konjicu, Mostarja in drugih bližnjih krajev, polnih zgodovinskih zanimivosti, ki so vplivale tudi na evropsko zgodovino.

Pomen gastronomije

Hotel Nomad je še posebej ponosen na ponudbo hrane in pijače, saj se trudijo turistom prikazati bosansko kuhinjo. Vsako jutro za zajtrk pripravljajo domače pite, uštipke, štrudle, za večerjo pa vedno kakšno domačo specialiteto, kot so klepe, sogan dolma, japrak, burek in podobno. Za sladice vedno pripravljajo nekaj od tradicionalnih bosanskih sladic (baklava, kadaif, hurmašica, sutlija), pa tudi sladice po izbiri šefa kuhinje. Za tiste, ki imajo radi malice, hotel Nomad vedno poskrbi, da je na voljo izbor trdih sirov (livanjski, travniški, kozji) ter izbor suhomesnatih izdelkov (zarebnica, bosanski sudžuk, goveji kulen). Seveda, ob dobri hrani gre tudi dobro vino, kot sta hercegovska Blatina ali Žilavka.

»Veliko se pogovarjamo z gosti, ko so v hotelu, in pogosto poskušamo prilagoditi naš meni različnim skupinam, tako da tudi naši kuharji komunicirajo z gosti, če so pri nas več dni, da vemo, kaj bi želeli jesti in da ustvarimo domač odnos med našo kuhinjo in gosti. Do sedaj smo pri tem imeli kar precej uspeha,« poudarja generalni direktor hotela Mesud Ljuhar.

Narava kot večna inspiracija in trajnost z namenom ene sadike za vsakega gosta

Hotel Nomad je zaradi svoje impresivne arhitekture spojen v okolje ter prilagojen tako za poletno kot zimsko bivanje gostov.

To spremlja tudi edinstvena ponudba hotela, s čimer se pridružuje globalnemu trendu v turizmu, v sklopu katerega se, zavedajoč se podnebnih sprememb in njihovega vpliva, ponudba načrtuje in prilagaja novemu turističnemu povpraševanju po trajnostnih potovanjih in počitnicah zunaj vrveža turističnih središč.

V sklopu takega razmišljanja so se v hotelu Nomad odločili tudi sami prispevati k ohranjanju narave, v kateri se nahajajo, za kar so prejeli tudi mednarodno priznani certifikat UNESCO „Unesco travel pledge“. S tem ciljem so se odločili zasaditi po eno sadiko na območju planin Bjelašnica/Igman za vsakega gosta, ki je bival v hotelu, na kar so zelo ponosni.

Okolje in narava, ki jih obdaja, sta tudi večna inspiracija tako za arhitekturo hotela, s katero se razlikuje od mnogih v bližini, kot tudi za ponudbo s prefinjeno kombinacijo tradicije in sodobnosti, s poudarkom na udobju nastanitve, domači, bosanski kuhinji in spoznavanju kulturne in zgodovinske dediščine ter raznolikih naravnih lepot.

Interier, ki navdušuje

Interier, ki navdušuje

V samo letu in pol poslovanja (hotel Nomad posluje od decembra 2022) se je hotel Nomad s tako ponudbo, individualnim in fleksibilnim pristopom do gostov in njihovih želja uvrstil med deset najboljših hotelov v regiji za MICE (kongrese in druga poslovna srečanja), za kar je prejel tudi priznanje.

Novo poletje 2024 – edinstvena poletna smučišča

Kot novost v ponudbi za poletje 2024 bo pod hotelom Nomad do julija zaključena izgradnja dveh letnih smučarskih prog, za smuko na posebni smučarski plastični podlagi. Tako bodo poleti lahko učili smučanja začetnike, s tako redko ponudbo pa izstopajo med številnimi gorskimi hoteli v Evropi.

Vse večje povpraševanje z vsega sveta

Generalni direktor hotela Nomad Mesud Ljuhar poudarja, da so v poletni sezoni zelo privlačna destinacija za turiste z Bližnjega vzhoda, kjer imajo tudi veliko prihodov iz Združenih arabskih emiratov (ZAE), Katarja, Kuvajta in Savdske Arabije, te številke pa rastejo vsako leto, zlasti v sezoni od junija do septembra.

Vse več je tudi prihodov turistov iz drugih držav sveta, vendar jih največ prihaja iz držav ožje regije in diaspore, ki se nahaja po vsem svetu, od ZDA do Nove Zelandije. »Še vedno imamo veliko število rezervacij v zadnjem trenutku, a že vidimo, da bo poletje zelo dobro. Naš cilj v letošnji poletni sezoni je približno 50-odstotna zasedenost. Menimo tudi, da bo poletna sezona v prihodnjih letih z dokončanjem novih objektov še močnejša, zagotovo z višjo zasedenostjo, od 65 do 70 odstotkov,« pravi direktor hotela Adnan Selmanagić.

Direktor hotela Adnan Selmanagić.

Direktor hotela Adnan Selmanagić.

Glede skupnih poslovnih številk pravi, da se izboljšujejo, veliko pa si obetajo od dokončanja cestne infrastrukture v prihodnjih petih letih, torej koridorja 5C, po katerem bo veliko lažje prihajati iz držav regiji.

Velika vrednost zaposlenih in stalnih naložb

Generalni direktor Hotela Nomad Mesud Ljuhar poudarja, da je zelo ponosen na vse zaposlene, ki sestavljajo ekipo 40 ljudi, v sezoni pa se število zaposlenih povzpne na okoli 60 ljudi.

»Naša prednost je v tem, da se vsakega gosta lotimo posebej in zelo pogosto imajo naši gostje občutek, da so prišli k nekomu domov, ne pa v hotel, in na to smo ponosni, saj mislimo, da je to pravo gostoljubje. Z vsemi zaposlenimi vsak dan delamo na usvajanju poslovnih procesov, jih izobražujemo, a tudi nagrajujemo, saj se zavedam, da so zaposleni in njihova predanost gostom prava vrednost hotela,« pravi generalni direktor hotela Nomad, Mesud Ljuhar.

Kongresni turizem v regiji

Kar se tiče kongresnega turizma, je Nomad butični, meeting hotel. Tukaj se ljudje najdejo, pogovarjajo. Njihova glavna konkurenčna prednost je organizacija vseh možnih dogodkov in lokacija, ki ponuja bistveno več za bistveno manj denarja.

Nomad pozimi

Pozimi je Nomad pisan na kožo vsem smučarjem. So eden redkih hotelov v regiji, ki nudijo smučarske omarice za vsako sobo, več kot 800 kvadratnih metrov veliki SPA center, velik bazen, telovadnico in savne. Gostom v smučarski sezoni ponujajo izkušnjo ‘SKI IN, SKI OUT.

Kje še vidijo izboljšave

Mesud pravi, da ljudje pogosto pričakujejo velik olimpijski center, kot ga imajo v spominu izpred 40 let, ko so bile tam olimpijske igre. Toda žal temu danes ni tako in Bjelašnica v tej smeri še veliko potrebuje. Ljudje potrebujejo trgovine, lekarno, ambulanto. Več stvari še manjka in v interesu jim je, da bo v prihodnosti tega več in da bo razvoj potekal v pravi smeri.

Cilj v prihodnosti

Cilj hotela Nomad je, da postanejo uvrščeni med top tri hotele v regiji in da postanejo t.i. ‘meeting point’ za vse ljudi, ki imajo radi naravo in za tiste, ki sklepajo posle. Vsekakor stremijo k temu, da gostom ponudimo usluge na največjem možnem nivoju, kamor se ljudje radi vračajo.