Curaproxova senzacija obiskala Knežje mesto

Po dveh uspešno izpeljanih Vražjih zabavah, ki jih je Curaprox organiziral v Mariboru, je tretja v soboto potekala v Celju.

Krekov trg je skozi ves dan obiskalo okoli dva tisoč otrok, mladih, staršev, starih staršev, ki so ob spremljanju zabavnih vsebin brez zadržkov obiskali tudi pop-up zobno ordinacijo in ščetkalnico za čiste zobe in zdrave dlesni, kjer jih je sprejelo kar dvajset zobozdravnikov in študentov dentalne medicine.

V središču Celja, na Krekovem trgu, se je v soboto dobesedno treslo! Vražja zabava, ki se je po dveh izjemnih izvedbah v Mariboru preselila v knežje mesto, je poskrbela za zabavno-izobraževalni dan. Poleg številnih Curaprox kotičkov za zdrav nasmeh, so za nepozabno vzdušje poskrbeli svetovno znani Dunking Devilsi, Trkaj z Repki in plesalci Plesnega kluba Plac, v poznih popoldanskih urah pa tudi skupina Bepop ladies.

Karolina Marolt vodja marketinga Curaprox Slovenija v družbi Bepop ladies

Poslanstvo blagovne znamke Curaprox je ponuditi visokokakovostne izdelke za ustno higieno in osveščati, kako ohraniti zdrave zobe in dlesni za vse življenje. Pri tem tesno sodelujejo z zobozdravniki in študenti dentalne medicine in ustne higiene, na letošnji Vražji zabavi jih je bilo kar dvajset. »Osveščanja o pomenu zdrave ustne votline se lotevamo z izobraževanji in delavnicami za otroke, odrasle in strokovno javnost,« je povedala Karolina Marolt, vodja marketinga Curaprox Slovenija in dodala, do so te tudi njihova osrednja aktivacija na Vražji zabavi. »Ljudem želimo pokazati, da za zdrave in čiste zobe brez izgovorov lahko poskrbimo praktično kjerkoli, zato smo v središču Celja postavili ščetkalnico in pop-up zobno ordinacijo

»Moderni starši, da bi ustregli svojim otrokom, ves čas skrbijo, da imajo s sabo dovolj prigrizkov in sladkih pijač. To pa iz vidika ustne higiene ni dobro. Pomemben je red pri obrokih. Ne samo zaradi zdravja ampak tudi reda, saj otrok, ki ves čas je, ne čuti lakote in tako ne dobi potrebnega polnovrednega obroka. In ker ima ves čas v ustih prigrizke in sladke pijače, pH v ustih pade, kislo okolje pa ni dobro za njegove zobe,« je povedala Tina Faller Lipnik, dr. dent. med., in dodala, da je potrebno dati ustom čas, da pH med obroki naraste.

Dogajanje na prizorišču je popestril tudi Trkaj z Repki

Veliko vprašanj so strokovnjaki dobili tudi glede čiščenja zob pri najmlajših, ki tega zaradi svojih motoričnih sposobnostih še ne zmorejo sami. »Seveda je prav, da se otroci postopno učijo pravilne ustne higiene in tukaj je še kako pomembna vloga starša. Nekako pravimo, da dokler otrok ne obvlada malih pisanih črk, ni zmožen sam učinkovito očistiti zob,« je še povedala zobozdravnica in spomnila, da je tudi najstnike včasih potrebno spomniti na redne preglede. »Tudi če nimajo težav priporočamo obisk pri zobozdravniku vsaj enkrat na leto.« In tudi zato so bili kotički, kjer so zobozdravniki in študenti dentalne medicine otroke in njihove starše učili pravilnega ščetkanja, ves čas polni.

Plesalci Plesnega kluba Plac so naduševali udeležence

Da se ljudje vedno bolj zavedajo pomena čistih medzobnih prostorov, pa je pokazala vrsta pred pop-up zobno ordinacijo. Vsak posameznik je bil deležen merjenja velikosti medzobnih prostorov, strokovnjaki so pokazali, kako medzobne ščetke pravilno izbrati in jih učinkovito uporabljati. »Starejšim, ki že imajo kakšne protetične nadomestke, smo povedali, kako pomembna je nega teh nadomestkov in nenazadnje tudi svojih zob. Pri starejših so velikokrat prisotne recesije dlesni, medzobni prostori so večji in zato je ključno, da strokovnjak priporoča varne in učinkovite pripomočke,« je povedala Fallerjeva in dodala, da če zobe ščetkamo samo z zobno ščetko, zgrešimo okoli 30 odstotkov površin zob in dlesni med zobmi.

Navdušenje v Knežjem mestu

Vzporedno s podajanjem strokovnega znanja je na Krekovem trgu, kjer je pred časom svoje mesto našel tudi kip slavne Celjanke Alme Karlin, potekala tudi vrhunska zabava. Po tem, ko je oder zavzel Trkaj in s svojimi rimami in ugankami zabaval mlado publiko z Repki, se je opoldne in popoldan zgodil spektakel z akrobatsko skupino Dunking Devils. Kako zahtevni so skoki in koliko treninga fantje potrebujejo za varno izvedbo vratolomnih vragolij, pa so lahko otroci in mladostniki sami preverili z metanjem iz trampolina na koš. Prostor pred odrom na glavnem mestnem trgu se je še dodatno zapolnil ko so se predstavili mladi plesalci lokalnega Plesnega kluba Plac. Celodnevni dogodek se je v poznih popoldanskih urah zaključil s koncertom težko pričakovane skupine Bepop Ladies.

Foto: Marko Pigac