Knjige, ki bi jih morala prebrati vsaka ženska!

Ducat izvrstnih knjig, ki so ženskam še posebej pri srcu.

Dobra knjiga se nas dotakne, nam predstavlja izziv in služi kot navdih. In ženske so tiste, ki pisano besedo še prav posebej obožujejo, saj statistike kažejo, da nežnejši spol kupi kar dve tretjini knjig na trgu. Seznam dobrih knjig, ki so ženskam še posebej pri srcu, je zelo dolg. Mi smo jih tokrat izbrali 12 in če vam to še vedno ni dovolj, potem preverite tudi seznam knjig, ki bi jih ženske priporočile v branje moškim.

1. Zadie Smith: Beli zobje / O lepoti

Zadie Smith je mlada britanska pisateljica jamajškega rodu, nad katere nadarjenostjo bralci širom po svetu vzdihujejo že od leta 2000, ko je izšel njen prvenec Beli zobje, pozneje pa je njen talent potrdil še roman O lepoti. Njene knjige govorijo o lepoti, pa tudi o napetosti v družbi zaradi različne rase in religiozne pripadnosti ter politične, ideološke in spolne usmeritve.

2. Elizabeth Gilbert: Za vedno?

Gilbertova je avtorica svetovne uspešnice Jej, moli, ljubi, v kateri je v svojem reporterskem, potopisno literarnem stilu opisala leto popotovanja po svetu, ki si ga je omislila kot zdravilo za bolečo ločitev. Njen roman Za vedno? pa je neke vrste nadaljevanje, ki prvoosebno junakinjo sreča tam, kjer jo je zapustil prvi del, torej v objemu markantnega Brazilca Felipeja, s katerim sta se zaobljubila, da se ne bosta nikoli poročila. A stvari se nepričakovano zapletejo… Ob razmišljanju o poroki se je Gilbertova resno zakopala v zgodovinske koncepte in različne oblik porok (in ločitev) po svetu.

3. Kate Chopin: Prebujenje

Prebujenje je zgodba o ženski, ki si je upala konec devetnajstega stoletja postaviti po robu tradicionalni družbi ameriškega juga in zase zahtevati drugačno življenje. Navidezna sreča Edninega zakona se razblini, ko med preživljanjem poletnih počitnic na morju spozna mladega Roberta in se vanj zaljubi. V njej se prebudita strast in ljubezen do umetniškega ustvarjanja, ki ju ob možu ni čutila. Zave se, da je sebe dolga leta postavljala na drugo mesto, da bi ugodila pričakovanjem družbe. Ker po spoznanju ni več poti nazaj, si mora Edna izboriti nov prostor zase in najti nove načine izražanja čustev, saj je zakonsko življenje in materinstvo osebnostno ne izpolnjujeta.

4. Erica Jong: Strah pred letenjem

Strah pred letenjem je ob svojem izidu leta 1973 sprožil pravo vznemirjenje zaradi odkrite pripovedi o ženskih spolnih željah in se kmalu zapisal med večno priljubljene romane. Je duhovita zgodba o Isadori Wing, eni najbolj radoživih junakinj, ki na Dunaju, kjer naj bi z možem udeležila psihoanalitičnega kongresa, spozna moškega (seveda psihoanalitika), ki se zdi utelešenje vseh njenih vročih sanjarij. Isadora zapusti moža in se skupaj z ljubimcem odpravi na pohajkovanje po Evropi, kjer se ji odpre nov svet.

5. Alice Munro: Sovraži me, rad me ima, dvori mi, ljubezen da, mož in žena sva

Alice Munro je ena najslavnejših sodobnih pisateljic kratkih zgodb, mojstrica detajlov in psiholoških nians v medsebojnih odnosih. Njena morda najslavnejša knjiga prinaša zgodbo o možu in ženi, ki jo začne zapuščati spomin, zaradi česar odide v dom, kjer tako rekoč povsem pozabi na moža, ki jo redno obiskuje ter nemočno opazuje, kako se njegova žena začne zbliževati z drugim moškim.

6. Alice Sebold: V mojih nebesih

Ameriška pisateljica Alice Sebold je zaradi šokantne izkušnje posilstva, ki ga je doživela kot brucka primerjalne književnosti, preživela težavno obdobje, potem pa je vse skupaj kreativno presegla in izdala roman V mojih nebesih. V njem štirinajstletna Susie po svoji smrti, do katere je prišlo zaradi usodnega napada, dogajanje opazuje iz nebes, pri čemer nam na lahkoten in svež, vendar vseskozi resen način pripoveduje o svoji družini, ki se sooča s tesnobo ob njenem izginotju ter iskanju. Pa tudi o tem, kako se ljudje odzivamo na bolečino, jo sčasoma prebolimo, se spremenimo in spet zaživimo.

7. Jeanette Winterson: Pomaranče niso edini sad

Jeanette Winterson je s svojim prvim romanom Pomaranče niso edini sad požela svetovno slavo. Gre za avtobiografsko fikcijo, v kateri je reflektirala izkušnjo posvojenke in lezbijke v versko obsedeni družini. Po romanu je bila posneta tudi tv-nadaljevanka.

8. Jeffrey Eugenides: Deviški samomori

Skozi roman spremljamo postopen propad Lisbonovih,  nesrečne ameriške družine srednjega razreda, iz katere je vseh pet otrok, hčera starih od 13 do 17 let, storilo samomor. Melanholično odbita zgodba, po kateri je Sofia Coppola posnela tudi odličen film.

9. Judy Blume: Poletni sestri

Knjiga Poletni sestri spremlja zgodbo dveh prijateljic od pubertete pa vse do odrasle dobe. Osemanjst nepozabnih poletij sta si Vixen in Casandra kot sestri delili vse: sobo, obleko in fante. Po mnogih letih sta še vedno neločljivo povezani in pripravljeni za skupne poletne dogodiščine.

10. Susanna Kaysen: Prekinjeno deklištvo

Prekinjeno deklištvo je “zaporniška” biografija posebne vrste: v njej namreč avtorica popiše svojo dvoletno morečo izkušnjo v psihiatrični bolnišnici, kamor jo je, še mladoletno, po le nekaj minutnem razgovoru, napotil njen zdravnik.

11. Kathryn Stockett: Služkinje

Tri različne ženske spletejo nepričakovano prijateljstvo in se odločijo upreti družbi, ki duši človeško dostojanstvo. Služkinje so brezčasna in univerzalna zgodba o tem, da stvari lahko vzamemo v svoje roke in jih spremenimo. O tem, da nekatera pravila obstajajo samo zato, da bi jih prekršili. Ganljiv roman je prežet z bodicami, obilo humorja in upanja.

12. Louisa May Alcott: Male ženske

Spoznajte štiri sestre: Meg, Jo, Beth in Amy March. Njihovo življenje je vsej prej kot lahko, saj ob očetovi odsotnosti, mati komaj zmore preživljati družino. A dobrota, prijateljstvo, vedrina in optimizem jim pomagajo prebroditi težave in odrasti v zadovoljne male ženske.