10 knjig, ki bi jih ženske priporočile v branje moškim

Knjige, ki moškim bralcem dajejo priložnost, da se potopijo v ženske misli.

Saj poznate tisto znamenito knjigo dr. Johna Graya “Moški so z Marsa, ženske so z Venere”, ki prinaša spoznanje, da je različnost med ženskami in moškimi naravno stanje. Toda prav branje odličnih knjig naj bi menda imelo sposobnost, da okrepi našo čustveno inteligenco, empatijo ter razumevanje drugih in sebe.  In ker živimo v družbi, ki je prepravljena z zgodbami s perspektive moških, tokrat predstavljamo 10 knjig, za katere ženske menijo, da bi jih moški morali prebrati, saj bi potem nežnejši spol veliko bolje razumeli.

1. Gyllian Flynn: Ni je več

Ni je več je psihološki triler o intimni drami zakonskega para in ne razprava o enakosti spolov, toda ta knjižna uspešnica hkrati prinaša tudi natančno analizo sodobnega mladega para. V njej najdete polno namigov o tem, s kakšnimi pritiski se sooča sodobna ženska, kaj moški pričakuje od ženske, kaj pomeni biti »kul dekle«, koliko maškarade in pretvarjanja zahteva vsaka ljubezen in zakonska zveza ter kaj pomeni ohranjanje iluzij za resnično ljubezen.

2. Jane Austen: Prevzetnost in pristranost

»Vsesplošno priznana resnica je, da samski moški s čednim premoženjem nujno potrebuje ženo.« S tem stavkom se prične eden najpopularnejših romanov vseh časov. Seveda, večina žensk obožuje romantične romane Jane Austen zaradi “pocukranih” srečnih koncev, toda če bi moški to knjigo prebrali z odprtim umom, bi v njej našli še mnogo več. Prevzetnost in pristranost je prežeta s smešenjem spogledljivih deklet in plemičev, pri čemer pa avtorica poskrbi, da natančno naslika razlike med razredi in nezavidljiv položaj žensk v tistem času.

3. Cheryl Strayed: Divja

Čeprav so uspešnico Cheryl Strayed oglaševali v stilu knjige za na plažo za Američanke “Jej, moli, ljubi”, pa gre za močno pripoved, primerno za oba spola. Avtoričino opisovanje bajne lepote narave in njeno spopadanje z lastnimi demoni, bi moralo prevzeti tudi moške bralce. Pot do védenja, da zna, da zmore in da se splača živeti, je namreč prelila v doživeto in duhovito pripoved, ki jemlje dih, navdaja s spoštovanjem in kar kliče k temu, da bi podobno pustolovščino doživeli tudi sami.

4. Margaret Atwood: Deklina zgodba

Zgodba, postavljena v post-revolucionarno Severno Amerika, ki ji vlada zatiralski krščanski režim, pokaže, kakšno bi bilo življenje žensk, če bi se njihove pravice še naprej sistematično kršile iz svetopisemskih razlogov. Deklina zgodba je dokaz, kako je enakost, za katero so si ženske prizadevale skozi stoletja, v resnici krhka in kako se moramo boriti, da jo vsaj ohranimo, če že ne tudi izboljšamo.

5. George Eliot: Mlin na reki Floss

Roman govori o življenju Toma in Maggie Tulliver, brata in sestre, ki odraščata ob reki Floss okoli leta 1820. Ker se Maggie uči latinščine hitreje od brata, njun mentor pripomni, da so dekleta “hitra in površna”. Sliši se kruto in arhaično, toda ali je res tako drugače od sodobnih tendenc, ki namigujejo, da ženske niso tako dobre v matematiki in znanosti v primerjavi z moškimi?

6. Jeffrey Eugenides: Middlesex

Middlesex se na mnogih ravneh bere kot zgodba o dekletu, toda v resnici je to zgodba o moškem – hermafroditu, ki so ga ob rojstvu označili kot žensko. Tako spremljamo usodo družine, v kateri se rodi hčerka Calliope, ki postane kasneje sin Cal. Middlesex pokaže, da je moškost pestra in zapletena izkušnja, ki jo ta knjiga pomaga osvetliti.

7. Edith Wharton: Čas nedolžnosti

Roman ameriške pisateljice prinaša zgodbo, ki se odvija konec devetnajstega stoletja med aristokracijo v New Yorku. Avtorica, ki piše iz gledišča glavnega junaka – “prijaznega fanta”, vrti roman s strani zaročenke in nato žene. Newland Archer je zaročen z umirjeno in neizkušeno May Welland. Ko spozna Mayino sestrično Ellen Olensko, se v Archerju prebudijo skrite strasti. Ellen se je ločila od bogatega poljskega grofa in tako postala izobčenka. Archer v Ellen prepozna sorodno dušo, zato je kljub njeni preteklosti prepričan, da je prava ženska zanj. Dokler ne izve, da je May noseča…

8. Sylvia Plath: Stekleni zvon

Stekleni zvon je med drugim pričevanje o žuranju, zakulisju modnega žurnalizma, moških in ženski seksualnosti v sovražnem svetu. Predvsem pa je pretresljiv pogled na duševno bolezen z ženske perspektive.

9. Audrey Niffenegger: Žena popotnika v času

Clare in Henry sta nadvse zanimiv par. Henry ima namreč kronomotnjo, kar pomeni, da potuje v času. Vendar ne kadar bi on želel, tudi kraja potovanja in njegovega trajanja si ne izbira sam, ampak ga na časovno potovanje pošljejo stres, različne nevšečnosti ali povsem mirno popoldne, ki ne obeta težav. Moški bi morali prebrati to knjigo, ker govori o ljubezni in ženskah na surov in brezkompromisen način. Pozornost usmeri na bistvo vsakega odnosa: zaupanje. To ni zgolj samo še ena ljubezenska zgodba, ampak knjiga, ki moškim bralcem daje priložnost, da se potopijo v ženske misli.

10. Virginia Woolf: K svetilniku

Čeprav Virginia Woolf ni imela težav s kršenjem številnih družbenih norm, pa je v svojih delih pokazala veliko sočutja in spoštovanja do žensk, ki so imele v družbi bolj tradicionalno vlogo. K svetilniku postavlja v ospredje ženske, ki so v literaturi pogosto odrinjene na rob. Gospod in gospa Ramsay, konvencionalen zakonski par iz 19. stoletja – on glava družine, zahteven in nestrpen, ona žrtvujoča se in skrbna žena, mati in gostiteljica – čez poletje v svoji hiši ob morju zbereta druščino znancev…