20. praznik buč v Središču ob Dravi – nepozaben dogodek za vse generacije

Praznik buč je bogat kulinarično kulturni prispevek lokalnemu okolju v zadnjih dveh desetletjih.

Druženje v Središču ob Dravi je s praznikom buč še bolj povezalo domačine in v kraj pripeljalo ljudi od blizu in daleč.

Ljudje so na ta način spoznali številne, predvsem mlajšim generacijam neznane jedi, ki so jih na praznik buč prinesle kmečke žene. Marljive gospe svoje kuharske mojstrovine še danes delajo po starih receptih in jih prenašajo iz roda v rod.

Obiskovalci praznika buč vsako leto spremljajo prikaz trebljenja buč, kot so to počeli nekdaj. Dogajanje v Središču ob Dravi vsa leta spremlja tudi domača in ljudska glasba, ki je ljudem ob delu vselej krajšala čas.

Praznika buč v čudoviti prleški vasi, Središču ob Dravi, ni brez tekmovanja v kuhanju bučnega golaža. Gre za posebno in ohranjanja vredno tradicijo, ki je drugod po Sloveniji ne poznajo. Tako se na tekmovanje vsako leto prijavijo številne ekipe, ki poskušajo žirijo prepričati o kakovosti svoje jedi. Tu velja pravilo, da se morajo tekmovalne ekipe držati pristnega recepta, vendar pa lahko po svojem okusu jed nekoliko popestrijo in na ta način komisiji predstavijo svojo, obogateno različico tradicionalnega bučnega golaža. na ta način poskusijo komisijo prepričati o kakovosti njihovega bučnega golaža.

Tudi letos ni praznik buč nič drugačen, le še bolj obogaten, saj je 20. jubilej nekaj posebnega.