Sedem načinov za bolj zdravo in srečno življenje

Naj bo leto 2020 vaše najbolj zdravo doslej.

Vsako novo leto se marsikdo med nami odloči za sprejemanje boljših načinov življenja, pa naj gre za novoletne zaobljube ali pa le za nadgradnjo zdravih navad, ki ste jih sprejeli v preteklosti. Vsi, ki vam zdravo življenje ni tuje, se boste strinjali, da je prav to ključ do ogromno energije, vitalnosti in srečnega življenja. Poleg zdrave prehrane je pomemben celotni način življenja, zato ne pozabite na zmanjševanje stresa, dobre odnose in dovolj spanca, ki so osnova za dobro počutje in odličen videz. Tega si nedvomno želimo vsi, zato smo poiskali nekaj preprostih idej, kako začeti pot do najbolj zdravega leta vašega življenja.

1. Pojdite spat zgodaj

Za dobro počutje, več energije, višjo produktivnost, nižjo telesno težo in močan imunski sistem potrebujete med 7 in 8 ur spanca. Pomembno je, da zaspite okoli 10 ure zvečer, saj je spanec med 22. in 2. uro zjutraj najkvalitetnejši.

2. Vsak dan poskrbite za ‘tehnološki detox’

Čeprav si življenja brez pametnih naprav ne moremo več predstavljati, je ključnega pomena, da vsak dan zavestno preživite manj časa na pametnih napravah. Vsaj eno uro dnevno bodite popolnoma nedosegljivi in se ukvarjajte z vam pomembnimi zadevami, kot je kuhanje, branje, igranje z otroci, sprehajanje, vadba…
3. Kamorkoli greste, s seboj vzemite stekleničko z vodo

Voda je vir življenja, ki omogoča boljšo koncentracijo. Če boste dovolj hidrirani, popoldanske kave ne boste potrebovali.

4. Meditirajte

Začnite jutro z meditacijo. Četudi bo ta kratka, boste dan pričeli mirni in osredotočeni na pomembne stvari. Sredi dneva si vzemite 5 minut časa za pravilno dihanje. Zaprite oči in se osredotočite le na dihanje, verjemite da boste potem kot prerojeni.
5. Poskrbite za urejeno prebavo

Neurejena prebava je velikokrat vzrok za slabo počutje. Napihnjenost še nikoli ni bila vzrok za veselje, kajne? Prebavo boste spravili v red z uravnoteženo prehrano, ki naj ob vsakem obroku vključuje zelenjavo, magnezij in probiotike. Pozabite na izgovore o pomanjkanju časa, saj gre za vaše zdravje. Kosilo vsak dan pripravite doma in ga vzemite na delo, tako se boste izognili nezdravim slanim in sladkim prigrizkom. Pazite tudi, da boste jedli počasi, tako se boste izognili prenajedanju. Pomembno je tudi, da prenehate jesti, ko še niste povsem siti. Možgani namreč z zamikom zaznavajo, da smo že siti.
6. Naj vadba nahrani vašo dušo

Če se v fitnesu predvsem mučite in se na trening vsakokrat odpravljate mukoma, raje pojdite na pohod v naravo, udeležite se zabavnega plesnega tečaja, pojdite v službo peš, pojdite na jogo s prijateljico… Pomembno je le, da je telo v gibanju vsak dan. Boljše se boste počutili že, če se boste dobro raztegnili.
7. Vsak teden se družite z vam ljubo osebo

Zaradi natrpanega vsakodnevnega urnika se druženje s prijatelji in družino velikokrat znajde na zadnjem mestu prioritet našega življenja, ob tem pa pozabljamo, da je ravno grajenje odnosov ključno za boljše počutje in zmanjševanje stresa. Poleg tega dobri odnosi podaljšujejo življenje.

Foto: Pinterest