Reportaža: obiskali smo rajski otok na Jadranu, ki nudi edinstveno počitniško doživetje (1. del)

Neokrnjena narava, kristalno čisto morje in razkošni vonji mediteranskih zelišč so le nekatere izmed značilnosti majhnega otoka Obonjana, ki smo jih pred nekaj dnevi izkusili iz prve roke. Tja smo se namreč odpravili na krajši oddih, gostilo pa nas je edinstveno otoško letovišče Obonjan Island Resort, ki nas je navdušilo s svojo pestro in raznoliko ponudbo na različnih področjih.

V začetku tedna se je ekipa Etikete Magazin že v zgodnjih jutranjih urah iz Ljubljane odpravila na prav poseben izlet do otoka Obonjan, ki se nahaja na hrvaškem Jadranu. Prevoz nas je odložil v čudovitem Šibeniku, ki je še posebej znan po svoji bogati kulturno-zgodovinski dediščini. Popili smo svojo prvo kavo v dnevu z razgledom na širno morje, nato pa smo se vkrcali na ladjico. To je med drugim tudi edini način, kako lahko gostje dostopajo do Obonjana, saj na otoku avtomobilov ni. Med vožnjo smo uživali ob čudovitem razgledu na Šibenski kanal in trdnjavo sv. Nikolaja, po približno 40 minutah vožnje pa smo prispeli do prekrasnega otoka, obdanega s turkizno modrim morjem, ki spominja na Maldive.

Na otoku so nas prijazno sprejeli iz otoškega letovišča Obonjan Island Resort in nas povabili na edinstveno kulinarično izkušnjo v stilu sredozemske kuhinje. Razvajali so nas z različnimi predjedmi, glavnimi jedmi, kot tudi s sladico, še posebej pa so nas navdušili navdušili tunin tatar, solata s hobotnico, ocvrti lignji in sipina črna rižota, ki so vsebovali najboljše sestavine iz dalmatinske regije in širše. Tovrstne jedi in še preostala kulinarična ponudba je na voljo tudi za goste letovišča, ki lahko v brezhibni postrežbi in mednarodnih okusih uživajo v dveh različnih restravracijah, pizza baru in koktajl baru na plaži.

Po odličnem kosilu so nas pospremili do naše namestitve, in sicer v t.i. Island Homes oziroma mobilne hišice, ki imajo tudi svojo zasebno kopalnico. Poleg njih na otoku ponujajo še nastanitev v Glamping Lodges (luksuznih šotorih) in O-Tentsih (malo manj luksuzni šotori), vse v stilu mediteranskega glampinga. Na otoku je skupno 274 klimatiziranih nastanitev za 2-4 osebe, skupna kapaciteta pa je 852 gostov. Letovišče je odprto za vse, vključno za družine z otroki, kot tudi za hišne ljubljenčke.

Po namestitvi v mobilne hiške smo se odpravili raziskovati po otoku, glavni postanek pa je bila seveda plaža. Obonjan sicer ponuja dve kamniti plaži, ki ju krasi kristalno modro morje, smo pa poleg na otoku našli tudi številne skrivne skalnate zalive, ki so nas še posebej navdušili. Glavni plaži sicer ponujata veliko ležalnikov za sončenje, senčnike in terase za sprostitev ter tudi možnost vodnih športov. Za vse nastanitve je skupen tudi čudovit zunanji bazen, ki je napolnjen z morsko vodo in obdan s prijetnimi terasami ter ležalniki, zaradi česar je idealen za sprostitev in sončenje.

Po popoldanskem počitku na plaži in skoku v bazen smo se odpravili na novinarsko konferenco, kjer so nam vodilni v letovišču povedali več o Obonjan Island Resortu ter o Obonjan Rivieri, ki upravlja z njim. Predvsem so poudarili edinstvenost in ekskluzivnost njihove ponudbe za poslovneže, kar so prepoznale tudi ene največjih svetovnih znamk, med njimi Deutsche Telekom, About You, Nanobit, Dell Technology in druge, ki so otok že najele za team buildinge zaposlenih. Za stranke je namreč možen najem celotnega otoka, v tem primeru pa imajo popoln dostop do vseh lokacij, restavracij, barov in dogovorjenih namestitvenih enot. Po potrebi lahko prinesejo tudi lastno produkcijo, na otoku pa je na voljo kar sedem lokacij za različne dogodke, med njimi tudi amfiteater.

Izpostavili so tudi njihove velike načrte za prihodnost, med drugim so že investirali v uvedbo razsoljevalnika vode, ki bo zagotavljal stabilen vir vode za potrebe otoka. V prihodnje načrtujejo tudi rekonstrukcijo starih objektov, ki trenutno niso v obratovanju, ustvarjanje novih prostorov za goste, razširitev storitev ter tudi namestitev sončnih kolektorjev na vsak rekonstruiran objekt, da bi zmanjšali odvisnost od tradicionalnih virov energije in negativni vpliv na okolje, hkrati pa zmanjšali stroške energije in dolgoročno zagotovili stabilen in trajnosten vir energije za delovanje na otoku.

Na novinarski konferenci smo izvedeli mnogo pomembnih informacij, po njej pa je sledil zanimiv in zabaven večer. Kako smo ga preživeli na prečudovitem otoku Obonjanu, pa si preberite v 2. delu reportaže …