Recept: presna borovničeva pita

Zdrava in okusna sladica brez pečenja.

V toplih spomladanskih in poletnih mesecih so presne pite naravnost odlična izbira, saj njihova priprava ne zahteva veliko kuharskih spretnosti, namesto pečice pa uporabimo hladilnik. Tokrat vam ponujamo recept za zdravo in slastno presno borovničevo pito.

Sestavine:

2 skodelici borovnic

1/2 skodelice orehov

3/4 skodelice datljev brez koščic

1,5 skodelice indijskih oreščkov

100 g kokosove moke

100 g ovsene moke

60 ml agavovega sirupa

3 žlice kokosovega olja

2 žlički pomarančne lupinice

1 strok vanilje

Priprava:

1. V mešalniku drobno zmeljemo orehe, kokosovo in ovseno moko. Dodamo pomarančno lupinico, na koščke narezane datlje in žlico hladne vode. Vse skupaj še enkrat dobro premešamo. Ko dobimo enotno zmes, jo pretresemo v okrogel pekač za pite (premera 22 ali 23 cm). S hrbtno stranjo žlice jo dobro pritisnemo ob dno modela, nato pa jo s prsti potegnemo do oboda in naredimo lep rob. Pekač shranimo v hladilnik, da se osnova strdi.

2. V očiščen multipraktik dodamo namočene indijske oreščke, borovnice, javorjev sirup, kokosovo olje, semena vanilijevega stroka in vse skupaj mešamo tako dolgo, da dobimo gladko vijolično zmes. Pekač vzamemo iz hladilnika in na ohlajeno osnovo zlijemo pripravljeno zmes. S hrbtno stranjo žlice jo enakomerno razporedimo po osnovi. Pekač za vsaj 4 ure shranimo v hladilnik, da se krema dobro učvrsti.

Dober tek!