Recept meseca: testenine z grahovim pestom in burrato

Lahko, sveže in hitro za pripravo.

Testenine z grahovim pestom in burrato so odlične za hitro, slastno in sveže kosilo med tednom. Narejene so v 15 minutah in primerne za začetnike v kuhinji. Primerne so tudi za vegetarijance.

Priprava:

Testenine z grahovim pestom in burrato so pripravljene iz treh delov. Najprej se lotimo priprave paradižnikove salse, ki nam bo vzela minutko. Drugi del je kuhanje testenin, tretji del pa priprava grahovega pesta v blenderju.

Sestavine:

Paradižnikova salsa:

1 zrel večji paradižnik

1 žlica olivnega olja

1 čajna žlička pekoče čili omake

Testenine z grahovim pestom z burrato:

300 g poljubnih testenin

200 g zamrznjenega graha

40 g parmezana

40 g pinjol

8 listkov mlade mete

40 ml olivnega olja

2 stroka česna

1 čajna žlička limoninega soka

120 g burrata sira

Postopek:

1. Paradižnikova salsa

Paradižnik naribamo (uporabimo strgalo z velikimi luknjami) v skodelico. Dodamo olivno olje in čili omako. Začinimo po okusu s soljo in poprom. Postavimo na stran do uporabe.

2. Skuhamo testenine in grah

Večji lonec s soljeno vodo pristavimo na močan ogenj. Ko voda zavre, dodamo testenine in jih skuhamo al dente po navodilih iz embalaže. V lonec, kjer se kuhajo testenine, postavimo cedilo (tako da je cedilo v vodi) in vanj stresemo zamrznjen grah. Ta se naj istočasno kuha kot testenine, 2 – 3 minute. Grah prestavimo v blender. Preden testenine odcedimo, prihranimo 120ml vode od kuhanja.

3. Pripravimo pesto

V blender h grahu dodamo parmezan (nalomljen ali nastrgan), pinjole, meto, olivno olje, česen, limonin sok in prihranjeno vodo od kuhanja testenin. Premešamo v gladko kremo, nato pa še začinimo po okusu s soljo in poprom. Prestavimo v večjo ponev, dodamo skuhane, vroče testenine in dobro premešamo, da se omaka in testenine povežejo. Po potrebi dodamo še nekaj vode od kuhanja.

4. Postrežemo

Testenine z grahovim pestom razdelimo med štiri krožnike. Pokapljamo s pripravljeno paradižnikovo salso, čez pa nadrobimo še burrato. Poljubno pokapljamo z olivnim oljem in dodamo še kakšen listek mete.

Shranjevanje in zamrzovanje:

Te čudovite testenine z grahovim pestom in burrato lahko hranimo v hladilniku do dva dni. Svetujemo, da se ločeno hranijo testenine s pestom, ter ločeno paradižnikova salsa in burrata, saj je tudi pogrevanje na ta način enostavnejše. Testenine se postrežejo tople, medtem ko se paradižnikova salsa in burrata postrežeta hladni.

Lahko pa ločeno hranimo tudi pesto. Tega v zaprti embalaži hranimo v hladilniku do 2 dni, lahko pa ga tudi zamrznemo. V zamrzovalni vrečki ali drugi embalaži za zamrzovanje ga v zamrzovalniku hranimo do 1 mesec.

Recept in slike: Jernej Kitchen