Pozor: Priljubljene diete imajo negativne učinke!

Vsaka prehrana, ki ni uravnotežena, lahko prinese nevšečnosti in marsikatero zdravstveno težavo.

Poznate jih ali pa ste že vsaj slišali zanje, mi pa smo se pozanimali, kaj pomenijo za vaše zdravje. Morda vam bodo dobra smernica vnaprej, ko se boste spraševali, katera je za vas najbolj primerna.

Mediteranska dieta
Dieta se predvsem osredotoča na osnove zdravega prehranjevanja in vključuje v prehrano številna zdrava živila, kot so olivno olje, ribe, zelenjava, sadje in polnovredna žita.
Pozitivna stran diete: Raziskave so pokazale, da mediteranska dieta ne le prispeva k izgubi odvečnih kilogramov, ampak tudi zmanjša možnosti za bolezni srca in ožilja.
Zakaj je ne priporočajo? Strokovnjaki dieti niso pripisali večjih pomanjkljivosti, ob njo so se obregnili le nekateri kritiki, ki ji očitajo, da ne navaja količin hrane oziroma kalorij, ki naj bi jih posameznik dnevno zaužil.
Vpliv na zdravje? Ima. Strokovnjaki jo celo priporočajo kot najboljši način prehranjevanja, ki pripomore k izboljšanju zdravja in pomaga preprečevati številne bolezni.

Atkinsova dieta
Dieta izjemno omejuje uživanje ogljikovih hidratov (kruh, testenine, riž in škrobnata zelenjava). Ti naj bi namreč dvigovali raven krvnega sladkorja, kar povzroči sproščanje inzulina, ki preprečuje, da bi telo zmoglo razgraditi maščobo. Prav zato je ključna prehrana pri tej dieti hrana z visoko vsebnostjo maščob, kot so zrezki, slanina, maslo in smetana.
Pozitivna stran diete: Dieta omogoči hitro izgubo odvečnih kilogramov in tudi zmanjša željo po hrani, saj se zaradi zmanjšanega vnosa ogljikovih hidratov krvni sladkor ne dviguje toliko, kot bi se sicer.
Zakaj je ne priporočajo? Dieta spodbuja uživanje hrane z veliko vsebnostjo beljakovin in tudi maščob, zaradi česar se lahko poveča raven slabega holesterola v krvi. Omejen vnos sadja in zelenjave pa povzroči, da telo ne dobi dovolj vlaknin, ki so sicer potrebne za dobro prebavo. Pomanjkanje teh pa lahko povzroči tudi številne druge črevesne bolezni in težave.
Vpliv na zdravje? Ima precej pomanjkljivosti in pretirano omejuje vnos določenih, za zdravje zelo pomembnih živil.

Paleodieta
Dieta temelji na prehrani naših prednikov, ki so uživali predvsem tisto, kar so ulovili in nabrali z lastnimi rokami. Zato je pri paleodieti mogoče uživati predvsem meso, ribe, jajca, oreščke in semena, določeno vrsto zelenjave in sadja ter zdrave maščobe.
Pozitivna stran diete: Paleodieta je bogata z vlakninami, antioksidanti, fitokemikalijami, maščobnimi kislinami omega-3 in nenasičenimi maščobami ter ogljikovimi hidrati z nizkim glikemičnim indeksom. Vse to ima seveda ugodne učinke tako na zdravje kot tudi na počutje in raven energije posameznika.
Zakaj je ne priporočajo? Čeprav je dieta razmeroma zdrava, temelji predvsem na uživanju mesa, ki lahko vsebuje tudi veliko nezdravih maščob. Obenem pa lahko zaradi neuživanja določenih živil (na primer mleko in mlečni izdelki) pride tudi do pomanjkanja nekaterih hranil v telesu, kot sta, na primer, kalcij in vitamin D.
Vpliv na zdravje? Strokovnjaki se strinjajo, da dieta sicer ni slaba, a na dolgi rok težko sledljiva, saj ni ravno prilagojena času, v katerem živimo.

Dieta s surovo hrano
Pri tej dieti se prehranjujete večinoma s surovo hrano, kot so sadje, zelenjava, oreščki in semena.
Pozitivna stran diete: Zagovorniki tovrstnega načina prehranjevanja menijo, da je surova hrana bolj naravna in je zato lažje izgubiti odvečne kilograme. Obenem pa naj bi surova hrana pomagala tudi odpraviti toksine iz telesa in poskrbela za več energije.
Zakaj je ne priporočajo? Ker ta dieta iz prehrane izključuje celo vrsto živil, se kaj hitro lahko zgodi, da telesu začne primanjkovati določenih hranil, kot so vitamin D, železo, cink in vitamin B12, ki pa jih telo nujno potrebuje za normalno delovanje.
Vpliv na zdravje? Strokovnjaki menijo, da ta dieta ni najbolj varna, saj z njo telesu ne morete zagotoviti vseh hranil, ki jih to potrebuje za normalno delovanje.