Najboljši nasvet, ki ga boste kdajkoli prejeli…

... Nikoli ne zaspite na lovorikah!

V življenju si vsi želimo uspeha. Kot temeljno vrednoto ga drug drugemu voščimo v novoletnih voščilih in ob osebnih praznikih, a v resnici je uspeh velikokrat izredno nevaren, še posebej v življenju poslovneža in ambicioznega karierista. Nanj opozarja tudi Robin Sharma, ki pravi, da mnogi poslovneži kmalu zatem, ko dosežejo status uspešnega, padejo v prepričanje, da so najboljši in izgubijo izredno pomembno lastnost, ki jih je pravzaprav ponesla na piedestal uspešnih na začetku njihove poti. Zanikajo namreč, da je okoli njih še veliko reči, ki se jih morajo naučiti.

Misliti, da si najboljši, je pogubno!

Gotovo lahko v hipu izstrelite veliko imen in podjetij, o katerih se je v preteklosti veliko govorilo, v tem trenutku pa je misel na njih le še medel spomin. Kdo izmed nas, na primer, v preteklosti ni bil lastnik mobilnega telefona Nokia? To je bila znamka, s katero povezujemo začetke vse splošno razširjene mobilne telefonije, njeni prevladi na trgu pa kar ni bilo videti konca, saj je bil vsak drugi kupljen mobilni telefon na svetu telefon Nokia. Kmalu se je zgodil velik preobrat in Nokia je pričela izgubljati tržni delež. Delnica podjetja je tako danes v primerjavi z zlatimi časi izgubila 90% vrednosti. K temu nikakor niso pripomogli strateško boljše usmerjeni tekmeci, pač pa se je razlog za pozabo kralja mobilne telefonije skrival v psihologiji podjetja. Misliti, da si najboljši, in zaspati na lovorikah je pogubno!

Robert Rolih, ki je desetletje deloval kot javni govorec in bil prepričan, da zanj ni več prostora za izboljšave, svojo izkušnjo s skorajšnjim propadom podjetja opisuje kot precej depresivno: »Tisto, kar je bilo takrat narobe z menoj in z mojim podjetjem, je bilo to, da sem zaspal na lovorikah. Zadovoljil sem se s tistim, kar vem in znam. Mislil sem, da sem že odličen. In zato se nisem več izboljševal.« Oči mu je odprlo predavanje Andyja Harringtona v Londonu, kjer je dobil povsem drugačno predstavo o tem, kaj pomeni biti dober govorec: »Pridobil sem čisto nov nabor znanj in začel ustvarjati drugačne seminarje kot dotlej.«

Neomajna radovednost je temelj uspeha

To je bila izkušnja, ki je Robertu Rolihu, bestselling avtorju knjige The Million Dollar Decision in ustanovitelju Akademije Panta Rei, v letu 2015 prinesla naziv evropski javni govorec leta 2015 po izboru Professional Speakers Academy iz Londona. Od tedaj ga spremlja tudi status mednarodno priznanega predavatelja.

Pot do uspešne kariere je, torej, težka in predvsem brezčasna. Vsi uspešni ljudje si namreč delijo enak način razmišljanja. Na vsaki točki svoje uspešne kariere nase gledajo kot na začetnike in se zavedajo, da so lahko vedno še boljši, da je možnosti za nadgradnjo znanj premnogo in da je temelj uspeha najbolj igriva otroška lastnost: radovednost.

Foto: shutterstock