Kam na zimske počitnice?

Top evropska smučišča izven naše dežele.

Nova smučarska sezona je pred vrati, vi pa verjetno že razmišljate o udobni koči in spuščanju po belih strminah. Naj vam pomagamo z nekaj predlogi za popolno smuko po priljubljenih evropskih smučiščih. Ti čudoviti kraji vas bodo na zimske počitnice spominjali še dolgo potem.

Courchevel, Francija
Courchevel je največje in najbolj prepoznavno smučišče Treh dolin – Les Trois Vallées. Še posebej je primeren za družine.

Zermatt, Švica
Zermatt se z ledenikom Matterhorn uvršča na seznam naj zaželenih smučarskih središč v Evropi. Poznan je tudi po dih jemajoči pokrajini in številnih dolgih smučarskih progah, po katerih se praktično lahko ”prismučate” do svoje koče. Ledenik je primeren za izkušene smučarje, za vse ostale je primernejši Park Wolli.

Val d’Isere, Francija
Podajte se na smučišče s 300 kilometrov urejenih prog, od katerih najnižje leži na višini 1550 metrov ter najvišje na 3450 metrih. Teren je primeren za vse stopnje znanja. Zapriseženi smučarji si boste na ledeniku Glacier du Pisaillas smuko lahko privoščili celo julija.

Cortina d’Ampezzo, Italija
Visoko v Dolomitih se nahaja prefinjeno mestece Cortina d’Ampezzo z vrhunskimi smučišči. Nekoč je Cortina gostila predvsem trendseterje, danes je seveda dostopna za vse smučarske navdušence. Še vedno pa boste tu našli visoko cenovne butike in prefinjena prizorišča dogodkov. Smučišča so primerna za vse nivoje smučarskega znanja.

Chamonix, Francija
Svetovno slavo si je Chamonix prislužil kot prizorišče prvih zimskih Olimpijskih iger. Vsekakor to ni edini razlog, da je ostal priljubljen. Ključ za to je v terenu, ki se uvršča med najzahtevnejše na svetu in je v izziv slehernemu smučarju. Seveda boste tu našli smučišča za smučarje z vsemi nivoji znanja.

St. Anton am Arlberg, Avstrija
Resni smučarji se bodo vsaj enkrat odpravili na izjemno zahtevna pobočja smučarskega središča St. Anton am Arlberg. Tu so smučišča označena z rdečo zastavico veliko zahtevnejša od ostalih evropskih zahtevnih smučišč. Na svoj račun boste vsekakor prišli tudi vsi, ki obožujete smučanje izven urejenih smučišč. Takšnih prog boste tu našli okoli 200. Čeprav je teren primeren za izjemno napredne smučarje, se kljub svojemu znanju nanj podajte v spremstvu izkušenega vodiča.

Kitzbühel, Avstrija
Če se želite odpraviti na romantično pustolovščino, je Kitzbühel idealna vasica. Čeprav se s prestižnimi trgovinicami in dragimi hoteli postavlja ob bok tistim iz Cortine in St. Moritza, bodo tu ugodno namestitev našle tudi družinice in smučarji, katerih denarnica je omejena.

St. Moritz, Švica

Že samo število tekmovanj svetovnega pokala v alpskem smučanju vam lahko pove, da je St. Moritz smučarsko središče svetovnega formata. Gostil je zimske Olimpijske igre, vsako drugo leto pa se tu odvija svetovno prvenstvo v alpskem smučanju. Poleg olimpijskih prog, boste tu našli dolge proge primerne za srednji nivo znanja. Na svoj račun bodo prišli tudi ljubitelji drsanja, sankanja, teka na smučeh, boba in celo smučanja s kajtom.

Foto: planetware, Instagram