Kam za nepozabno Martinovanje?

V vinu je resnica!

Verjetno res, še posebej takrat, ko zakroži šala, da je nekdo iz sodov ukradel mošt. In potem pride na dan resnica, da je bil to nihče drug kot Sv. Martin. Martinovo je eden najbolj tipičnih poganskih praznikov, ko so novembra praznovali zaključek letine in za marsikoga je eden izmed najbolj pomembnih »praznikov«.

Ste že razmislili, kam vas bodo na martinovo letos odnesle pete, kje boste poskusili vino in druge martinove dobrote? Za vas smo pripravili odličen predlog!

Mesto gričev, cvetja, vina ter dolgoletne tradicije

V Slovenskih Konjicah, mestu gričev, cvetja in vina ima vinograd že več kot osemstoletno tradicijo, ki je potrjena v pisnih virih francoskega reda kartuzijanov Žičke kartuzije iz leta 1164. Kot piše Santonino, so imeli v petnajstem stoletju v svojih kleteh več vina kot vsa preostala pokrajina skupaj. Svoje vinograde so imeli tudi na legah v Škalcah, kjer danes na 80 hektarjih pridelujejo grozdje izbranih vinskih sort.

Tam, med vinogradi …

Redkokje sta lepota in spokojnost narave tako lepo združeni s prijaznostjo in gostoljubnostjo ljudi, kot je to na Zlatem griču. Tam že vrsto let zapored pripravljajo tradicionalno martinovanje na prostem, ki slavi preobrazbo mošta v vino, saj je žlahtna kapljica iz domačih vinorodnih gričev tisto, kar mestu daje prav posebno barvo, aromo in zlat lesk.

Privoščite si brezplačne vodene oglede Vinske klet Zlati grič, ene najmodernejših vinskih kleti v srednji Evropi, da spoznate edinstveno »zlato« zgodbo vrhunskih konjiških vin, ki se piše v zakladnici doživetij med škalskimi vinogradi.

Okusite vrhunska vina

Z Martinovim degustacijskim kozarcem boste lahko okušali vrhunska vina lokalnih vinogradnikov in dobrote slovenskih kmetij, privoščili pa si boste lahko tudi edinstveno martinovo malico v idiličnem okolju vinorodnih Škalc. Skupaj z vinogradniki Dravinjske doline bo predstavljena strokovna ocena letnika ter blagoslovljeno mlado vino. Vse skupaj pa bo pospremil bogat kulturni program, bogato obložene stojnice z lokalnimi ponudniki in nepozabni razgledi.

Seveda pa se martinovanje, ki ga v vsaki vinorodni deželi pripravijo malce drugače, ne vrti le okrog mladega vina, ampak se lahko veselite bogate martinove pojedine, ki jo bo na dogodku pripravila ekipa Gostilne Grič.

Vidimo se v soboto, 9. novembra, ob 15. uri pri Vinski kleti Zlati grič. Naj živi vino!