Kako izboljšati partnerski odnos?

Imeti dober partnerski odnos ni enostavno.

Ob začetku leta si marsikdo zada zaobljube, med katerimi se neredko znajde tudi želja po izboljšanju partnerskega odnosa. Imeti dober partnerski odnos namreč ni enostavno, saj je to področje, ki zahteva neprekinjen trud, veliko mero prilagajanja in komunikacije ter posvečenega časa. Glede na to, da se vsak par sooča z različnimi izzivi, težko podamo ultimativen recept za popoln partnerski odnos, vsekakor pa lahko ponudimo nekaj drobnih nasvetov, ki pobožajo odnos in mu vdahnejo iskrico.

Prisluhnita si!

Pari, ki so v dolgoletnih vezah, reči pogosto počnejo mimo partnerja ali pa si ne prisluhnejo, ko govorijo o tem, da jih je nekaj v odnosu zmotilo, misleč, da se že dobro poznajo in ne gre za kakšno pomembno zadevo. V odnosu si je za iskren pogovor potrebno vzeti čas in se umakniti od morebitnih motilcev ter se jasno in neposredno pogovorita o svojih opažanjih, občutkih in predlogih. S tem, ko se partnerja v odnosu počutita slišana in pomembna, to vodi do večjega zaupanja in sproščenosti.

Namenita si nekaj kvalitetnih minut – tedensko

Ne le ko pride do opažanj in nenavadnih občutij, par si mora vedno vzeti čas zase in iskren pogovor, saj to ohranja iskrico med njima. Če se partnerja vsaj enkrat tedensko za eno uro usedeta za mizo, si gledata v oči in iskreno, brez obsojanj, kramljata o sebi in svojih občutkih ter predvsem uživata v prisotnosti drug drugega, to blagodejno vpliva ne le na njiju, pač pa na vso njuno družino. Na ta način bo v hiši zavladalo več vedrine, energija bo bolj čista, lažje bosta premagala konfliktne situacije, pa tudi otrokom bosta dober zgled, ko bodo sami načrtovali družino in odnose.

Ne obsojajte in ne vpijte!

Povsem normalno je, da se partnerja ne moreta strinjati glede vsega. A pomembno je, da tudi v konfliktnih situacijah ne obsojata drug drugega s stavki »Ti si …« in ob tem kričita. Uporabljajta »jaz« stavke, izražajta z njimi svoje mišljenje in na ta način vodita kvaliteten, produktiven pogovor, brez da bi ranila čustva drug drugega.

Zabavajta se!Pomembno je, da partnerja v odnos vneseta kanček mladostne igrivosti in skupaj aktivno preživljata čas. Lahko se odpravita na tečaj plesa ali pa enostavno obudita mesečne zmenke. Enkrat se odpravita v kino, drugič na koncert, tretjič na večerjo, spet naslednjič kar na celodnevni izlet. Priporočamo obisk Zlatega griča. Tam bo dovolj prostora za romantičen sprehod med griči, za večhodni obed ob vrhunski vinski kapljici in s prekrasnih razgledom na okoliško pokrajino, v kolikor vama dopušča čas, pa se lahko odločita celo za nočitev v enem izmed apartmajev tamkajšnjega vinogradniškega dvorca. Na ta način bosta odnos nahranila, iz njega izvabila rutino in vanj vsaj za nekaj ur povabila sproščeno vzdušje začetne zaljubljenosti.

Foto: Shutterstock, Zlati grič