Idealna razlika v letih za srečno zvezo je…

Leta v ljubezni niso tako nepomembna, kot si morda mislimo.

Velikokrat slišimo, da za pravo ljubezen leta niso pomembna, toda znanstveniki pravijo, da številke tudi tukaj igrajo pomembno vlogo. Razumevanje, spoštovanje, odrekanje in seveda ljubezen so ključni za uspeh vsake zakonske zveze in razmerja, toda zdi se, da so za kvaliteten odnos pomembna tudi leta. Novejša raziskava univerze Emory je namreč razkrila, da igra starostna razlika med partnerjema pomembno vlogo v stabilnosti odnosa.

Psihologi so preučili 3000 parov in ugotovili, da se z razliko v letih povečuje tudi verjetnost za razpad zveze. Pri parih, ki jih loči zgolj eno leto razlike, je tako verjetnost za ločitev samo 3-odstotna. Če znaša razlika med partnerjema pet let, je verjetnost za razpad zveze 18-odstotna, pri razliki 10 let že 39-odstotna, pri razliki 20 let pa kar 95-odstotna. Statistika je pokazala, da imajo zveze, v katerih je eden od partnerjev znatno starejši od drugega, več možnosti za razpad kot v nasprotnem primeru. Po mnenju raziskovalcev je tako najbolj idealno, če sta partnerja istih let. Rezultati študije so tudi pokazali, da imajo pari, ki ostanejo skupaj več kot dve leti, približno 40 odstotkov manj možnosti, da se razidejo in to ne glede na starostno razliko.

Partnerji različnih generacij imajo skoraj zagotovo tudi različne poglede na življenjske vrednote, različne okuse in stališča, kar lahko sčasoma privede do nepremostljivih razlik. Seveda pa ni pravila, ki bi ustrezalo vsem. Zdi se, da se imata George in Amal Clooney, med katerima je 17 let razlike, zaenkrat povsem fino skupaj.

Foto: Getty