Filmi, ki vam pomagajo preboleti bivšo ljubezen

Tudi filmi so lahko zdravilo za srčne rane.

Konec razmerja je zagotovo eden najbolj stresnih dogodkov v življenju, ki ga je verjetno izkusil že vsak od nas. Poleg vseh možnih načinov s katerimi si lahko pomagamo pri prebolevanju izgubljene ljubezni, so tukaj tudi filmi, ki se ukvarjajo s to tematiko. Mi smo izbrali 10 takšnih, ki vam bodo zagotovo pomagali preboleti bivšega (bivšo) in pogumno stopiti novim dogodivščinam naproti.

1. Pod toskanskim soncem (Under the Tuscan Sun, 2003)

Frances Mayes (Diane Lane) je uspešna pisateljica iz San Francisca, ki se ji podre svet, ko izve, da jo mož zapušča zaradi mlajše ženske. Na predlog svoje najboljše prijateljice Patti, Frances odpotuje v romantično Toskano, kupi propadajočo vilo in se loti njene obnove. Pod vročim toskanskim soncem Frances pride do novih življenjskih spoznanj in nazadnje tudi do nove ljubezni.

https://www.youtube.com/watch?v=moqovwrR_gE

2. 500 dni s Summer (500 Days of Summer, 2009)

Sladko-grenka pripoved o 500 dnevih ljubezenskih vzponov in padcev nas popelje v življenje idealističnega romantika Toma (Joseph Gordon-Levitt), ki se zaljubi v novo sodelavko Summer (Zooey Deschanel). Počasi se zbližata, toda zaradi različnih prepričanj o pomenu ljubezni njuna zveza razpade. Po bolečem žalovanju se Tom odloči obrniti nov list, a življenje se še enkrat poigra z nesojenim parom…

3. Pozabi Saro (Forgetting Sarah Marshall, 2008)

Neuspešnega glasbenika Petra povsem nepričakovano zapusti postavno dekle Sarah. Da bi zacelil čustvene rane, se odloči za počitnice na Havajih, toda tam presenečen ugotovi, da si je isti hotel za oddih izbrala tudi Sarah in njen novi neumni partner Aldous. Zaradi še vedno tlečih čustev se kmalu znajde v številnih komičnih težavah, toda da bi našli pravo ljubezen, se je včasih potrebno tudi osmešiti.

4. Zvestoba do groba (High Fidelity, 2000)

Pikra komedija o Robu Gordonu (John Cusack), simpatičnem, zmedenem, perfekcionističnem in nesamozavestnem tridesetletniku, ki je obseden z glasbo. Ko ga njegovo dekle Laura zapusti z obrazložitvijo, da se noče spreminjati in odrasti, Rob pade v krizo. Prisiljen se je poglobiti v svoje spodletele romance in narediti usodni korak v zrelost. Film za tiste ženske, ki jih zanima, kako se s propadlo zvezo soočajo moški.

5. Za dežjem posije sonce (Silver Linings Playbook, 2012)

Pat Solatano (Bradley Cooper) je izgubil vse – hišo, službo in ženo. Po osmih mesecih ždenja v umobolnici, je zdaj odločen, da spet normalno zaživi, ostane optimističen in se želi pobotati z ženo. A ko Pat spozna skrivnostno Tiffany (Jennifer Lawrence), ki ima zvrhan koš lastnih težav, se zadeve zapletejo. Tiffany se ponudi, da Patu pomaga pobotati se z ženo, a le pod pogojem, da v zameno on stori nekaj pomembnega zanjo. Za vse tiste, ki čakate, da za dežjem posije nov žarek upanja.

6. Helenini ljubezni (Sliding Doors, 1998)

Prikupna mlada Angležinja Helen (Gwyneth Paltrow) na poti domov na postaji londonske podzemne železnice lovi vlak. Če bo uspela vstopiti v vagon, preden se vrata zaprejo, bo njeno življenje popolnoma drugačno kot v primeru, da ostane na peronu pred zaprtimi vrati. V eni različici Helen zaloti svojega fanta v postelji z njegovo bivšo in začne se njeno iskanje pravega pomena ljubezni. Romantična komedija, ki nas nauči, da se vse stvari v življenju zgodijo z razlogom.

7. Večno sonce brezmadežnega uma (Eternal Sunshine of the Spotless Mind, 2004)

Joel (Jim Carrey) izve, da si je njegova nedavna ljubezen Clementine (Kate Winslet), dala izbrisati vse spomine na njuno zvezo. Tudi sam se odloči za ta postopek, toda kmalu ugotovi, da bi nekatere spomine vendarle rad obdržal. Prične se nenavadno popotovanje po njegovih možganih, kjer se meje med spomini in domišljijo kmalu porušijo. Ljubezenska drama, ki nas uči, da nekaterih ljubezni preprosto ne gre pozabiti.

8. Greva narazen (The Break-Up, 2006)

Zaradi majhnih neumnosti se lahko včasih tudi največja ljubezen sprevrže v odkrito sovražnost. Na podobno težavo naletita lahkomiselni Gary (Vince Vaughn) in urejena Brooke (Jennifer Aniston), saj on pričakuje več spontanosti, ona pa si želi več uvidevnosti. Kljub prekinitvi razmerja si na različne načine prizadevata dokazati svoj prav, kar pa povzroči še več nesporazumov in jeze. Nevsakdanja romantična komedija, ki spremlja par na njuni pogosto zabavni, včasih boleči, a vedno zanimivi poti do razpada njune nekoč zelo trdne ljubezni.

9. Počitnice (The Holiday, 2006)

Američanka Amanda (Cameron Diaz) in Angležinja Iris (Kate Winslet) si delita enake težave, saj sta tik pred božičnimi prazniki ostali sami. Da bi ušli turobnim mislim in spremenili okolje, se v okviru posebnega spletnega programa dogovorita, da si bosta za praznike izmenjali hiši. Amanda tako v novi hiši spozna Irisinega privlačnega brata Grahama (Jude Law), Iris pa Amandinega prijatelja Milesa (Jack Black). Izvrstna romantična drama o tem, kako pustiti staro breme za sabo in se zazreti v prihodnost.

10. Celeste in Jesse za vedno (Celeste and Jesse Forever, 2012)

Celeste in Jesse sta se spoznala v srednji šoli, poročila sta se mlada, zdaj pa sta si vse bolj tuja. Celeste se odloči, da je edina rešitev ločitev, saj bosta le tako lahko ostala vsaj dobra prijatelja. Jesse brezvoljno sprejme spremembo, čeprav je še vedno zaljubljen v Celeste. Toda kmalu se pokaže pravi obraz njune ločitve. Odlična romantična drama, ki nas uči, da moramo ljubljeni osebi dopustiti predvsem svobodo.