Curry je vrhunska hrana za hujšanje!

Ste vedeli, da lahko na takle način izgubite kar nekaj kilogramčkov?

Kari sestavlja od 12 do 15 osnovnih in še veliko drugih, dodatnih začimb. Med osnovne sestavine sodijo kajenski poper, nageljnove žbice, kumina, ingver, kurkuma, muškatni orešek, gorčica koriander in druge. Začimbna mešanica se uporablja za pripravo tako mesnih, ribjih, kot tudi zelenjavnih jedi, pogosto pa z njimi začinjajo tudi omake in riž.

Raziskava, ki so jo izvedli znanstveniki, je pokazala, da kurkuma, ena izmed sestavin karija, pomaga v borbi proti debelosti. Vsebuje namreč sestavino kurkumin, ki jo telo hitro prebavlja in zavira nastanek maščobnega tkiva.

Raziskave

Znanstveniki so svoje domneve potrdili na miših, in sicer so jih razdelili v dve skupini. Vsem so dvanajst tednov dajali hrano, bogato z maščobami, le da so hrano druge skupine začinjali z mešanico začimb kari. Po izteku poskusne dobe so miši stehtali in ugotovili, da so bile tiste, katerih hrana je bila začinjena, bistveno lažje od tistih iz druge skupine.

Vodja raziskave, Mohsen Meydani, je povedal, da rejenje nastane kot posledica nalaganja maščobnega tkiva, do česar pa ne pride, če nastajajo nove krvne žile, kar imenujemo angiogeneza. V miših, ki so uživale kurkumo, se niso ustvarjale nove žile, saj kurkumin zatira angiogenezo. Znanstveniki bodo omenjene ugotovitve v prihodnosti preizkusili še na ljudeh, gotovo pa ne bo nič narobe, če izsledke raziskave preizkusite tudi sami.