Česa o Božičku še niste vedeli

Za prvi decembrski dan razkrivamo nekaj zanimivosti o Božičku.

Kdo je Božiček?

Božička poznajo v številnih kulturah, ki so tega dobrega moža sooblikovale. Lik Božička pa se je pravzaprav razvil iz legende o dobrem svetniku Nikolaju, menihu, ki je živel med letoma 280 in 350 našega štetja v sedanji Turčiji in ki je vse svoje imetje razdelil med revne in bolne ljudi. Znan je bil tudi kot zaščitnik mornarjev in otrok.

Legenda o tem dobrotniku se je širila po svetu in leta 1863 prišla do ameriškega karikaturista Thomasa Nasta, ki je nato začel razvijati svojo podobo Božička, takšnega, kot ga poznamo danes. Tri leta kasneje so dobremu možu določili »poklic«, torej izdelovanje igrač, še tri leta kasneje pa je dobil svoj dom na severnem polu.

Božička so spretno izkoristili in popularizirali pri Coca-Coli (kjer sicer trdijo, da je Božiček njihova domislica) in ga postavili pred kamere (prvič že leta 1930), kjer še danes nastopa v oglasih za to priljubljeno pijačo.

Kje je doma Božiček?

Božiček prihaja iz Finske, natančneje iz Laponske. Ime mu je Joulupukki, kar pravzaprav pomeni božična koza. Živi na vrhu gore Korvatunturi, ki je visoka 486 metrov. Tja so ga »naselili« napovedovalci na nekem finskem radiu, ki so leta 1927 oznanili, da Božiček prebiva tam, s tem pa sprožili val navdušenja med otroki z vsega sveta. Ti Božičku vse od takrat vsako leto pišejo na milijone pisem. Da bi Božiček ohranil svoj mir in seveda skrivno lokacijo svojega doma, pa se je odločil, da se bo s svojim spremstvom preselil v dolino, natančneje v kraj Rovaniemi, ki je postal tudi uradni kraj njegovega bivanja.

Seveda so Božička dobro izkoristili tudi Američani, ki so svojega Santa Clausa, kot ga imenujejo, »preselili« na svoj kontinent ter mu našli celo ženo. Božiček je namreč poročen z gospo Božičkovo, kar je »zakrivila« pesnica Katherine Lee Bates, ki je Božička »poročila« v zgodbi z naslovom Božiček na vožnji s sanmi.

Žigvi torej v finskem mestu Rovaniemi na Laponskem, kjer so mu škratje pomagali zgraditi pravo pravcato Božičkovo vas (Santa Claus Village). Tam dobri mož sprejema in spoznava otroke in njihove starše z vsega sveta ter širi pristno božično vzdušje vse leto. Obiščete ga lahko tudi vi. Njegov naslov je:

Santa Claus Village

96930 Rovaniemi, Finland

Ali ste vedeli?

  • Božiček ima v različnih državah različna imena. Na Norveškem mu pravijo Nisse, na Švedskem Tomte, na Islandiji Jula Sveinar, Italijani ga poznajo pod imenom Babbo Natale, v Franciji pa pere Noel.
  • V New Yorku so leta 1939 ustanovili šolo za profesionalne Božičkove pomočnike.
  • Na spletni strani www.noradsanta.org lahko od danes že preverite, kje trenutno je.