Aktivacija hormonov je možna tudi ponoči!

Nemška raziskava je odkrila, da je pravzaprav popolnoma vseeno, po kateri dieti se ravnamo. Kako to? Berite dalje!

Ne glede na to, ali izberemo takšno, ki prepoveduje maščobe ali zagovarja izogibanje ogljikovim hidratom ali prisega samo na zmanjšanje zaužitih kalorij, je končni učinek vedno enak. Trajnega zmanjšanja teže ne zagotavlja nobena od njih. Po enem letu odrekanja se večina vrne k nekdanjim prehranskim navadam in jojo učinek je tu. Po drugi strani pa se trajno hujšanje skriva v inzulinski ločevalni dieti, ki je v celoti prilagojena naši dnevni in nočni presnovi oziroma hormonom hujšanja. Do tri kilograme na teden ne bomo izgubljali zaradi mučnega kleščenja kalorij, temveč zgolj zaradi naravnega ritma hranjenja in spanja.

Nekoč je človek potreboval dnevno svetlobo, da je lahko našel hrano in lovski plen, zato telo dnevno svetlobo izkorišča za večino presnovnih procesov. Tudi na primer vitamin D lahko nastaja le, če imamo na voljo dovolj sončne svetlobe. Med spanjem oziroma ponoči pa človek obnavlja svoje biološke sisteme in si odpočije.

Vsa živa bitja sledijo naravnemu življenjskemu ritmu dejavnosti in spanja in ljudje nismo izjeme. V času storilnosti čez dan človek potrebuje ogljikove hidrate, ki jih zlahka presnovi in izkoristi. V spanju, pa tudi med aerobnim, se pravi vzdržljivostnim gibanjem, pa izkoristi več maščobe iz maščobnih zalog. Ta ritem narekujejo dnevno menjavanje svetlobe in teme ter nihanja svetlobe in temperature v posameznih letnih časih.

Kateri so pravi shujševalni hormoni?

Eden najpomembnejših hormonov, ki uravnavajo notranjo uro, je melatonin, odgovoren za spanec, saj celicam sporoča, da je noč. Po njegovem sporočilu celice preskočijo na regeneracijsko presnovo. Obnavljanje pa zahteva veliko energije, ki izvira iz maščobnih zalog. Alkohol in nikotin sta njegova največja nasprotnika. Preprečujeta namreč njegovo nastajanje in izločanje. Čeprav prevelika količina alkohola in nikotina pravzaprav pospešuje presnovo, pa zelo slabo vpliva na njen naravni ritem.

Za nočno izgorevanje maščob ali natančneje za mobiliziranje maščobe, shranjene v maščobnem tkivu, pa je najbolj zaslužen rastni hormon. Ta je pravcati nasprotnik inzulina, ki hranilne snovi najprej shrani v maščobne celice, nato pa jih vanje dobesedno zaklene.

Posnemajte medveda!

Da bi telo znova naravnali na naravni ritem hujšanja, nujno potrebujemo zadostno količino globokega spanca. Le tako lahko ostanejo vsi naši hormoni ponoči dejavni in naše maščobne blazinice izginjajo za vse večne čase, brez večjega napora. Vendar pa skrb za zdravo spalno okolje in odpravljanje k počitku v zgodnejših urah nista dovolj!

V spanju sicer kurimo maščobe, a le če izgorevanje iz maščobnih zalog ni moteno. Najbolj moteč dejavnik je v tem primeru z ogljikovimi hidrati bogat obrok, ki ga zaužijemo zvečer. Ta namreč sproži izločanje inzulina, ki do pet ur dolgo zavira nočno izgorevanje maščob. In tedaj sploh ne morete shujšati, ne glede na to, kako zelo ste krčili obroke od jutra do večera, in celo ne glede na to, koliko se gibljete. Čeprav, poudarjajo nemški strokovnjaki, je gibanje zelo zaželeno, saj mišice močno povečajo izkoriščanje energije iz hrane oziroma znižajo raven inzulina.

Sicer pa morate v prvi vrsti s prehrano poskrbeti, da inzulin odpre izhodna vrata svojega maščobnega zbiralnika, kar je silno preprosto. Predvsem se morate potruditi, da zvečer zaužijete z beljakovinami bogat obrok brez ogljikovih hidratov, kar poveča izločanje rastnega hormona.

Štiri preproste zapovedi za več rastnega hormona:

1. Zgodaj večerjajte

Če dovolj zgodaj zaužijete čisti beljakovinski obrok, idealno je med 17. in 19. uro, ima prebavni sistem dovolj časa, da se v večernih urah umiri. Pri tem se vrednosti inzulina, krvnih maščob in krvnega sladkorja znižajo. Prav to pa je najboljši dražljaj za izločanje več rastnega hormona. Če pa boste pozno v noč grizljali pred televizorjem ali računalnikom, lahko ta proces popolnoma izostane.

2. Večerja naj bo bogata z beljakovinami

Če zvečer zaužijete veliko beljakovin z zelenjavo in solato ter se pri tem odpoveste ogljikovim hidratom, spodbudite tvorjenje rastnega hormona. Aminokislini arginin in lizin, ki ju vsebuje z beljakovinami bogat obrok, sta pomembna gradnika rastnega hormona. Največ ju je v mleku in mlečnih izdelkih, kot so grudasti sir, skuta ali naravni jogurt, najdemo pa ju tudi v perutninskem mesu in jajcih ter v ribah in morskih sadežih. Poleg tega večerja brez ogljikovih hidratov skoraj ne sproža inzulinskega odziva, zato inzulin ne more nastopati kot enakovreden nasprotnik rastnemu hormonu in zakleniti maščobnih celic ter tako zavreti nočnega izgorevanja maščob.

3. Večerno gibanje

Če se jeziček na tehtnici zaradi odvečnih kilogramov nagne močno v desno, vaše telo ne proizvaja toliko rastnega hormona kot telo človeka z normalno težo. To pojasnjuje, zakaj prav zelo debeli ljudje pogosto zelo težko shujšajo. A če se boste držali spodnjega predloga za prehranjevanje in se poleg tega še redno gibali in izvajali zmerno vadbo za krepitev mišic, se vam bo posrečilo izstopiti iz začaranega kroga. Zapomniti si velja, da predvsem gibanje zvečer močno spodbudi izločanje rastnega hormona.

4. Zgodaj v posteljo

Čim več časa ima ponoči na voljo rastni hormon za svoje delo, tem dlje je lahko dejaven in tem več maščobe boste pokurili v spanju. Zavedati se morate, da začne delovati približno poldrugo uro potem, ko zaspite, in le v fazi globokega spanca, zato glejte, da bo vaš počitek neprekinjen.

Jejte, vse dokler ne postanete prijetno siti. Vmesni prigrizki niso dovoljeni, kajti raven glukoze se mora med obroki primerno znižati, le opoldne je občasno dovoljen kakšen manjši posladek. Zajtrk pa si obvezno pripravite, četudi vam sprva ne tekne oziroma ste se ga, zaradi obilnih večerij, odvadili. Prej ali slej boste zjutraj spet prijetno lačni, kar je znak, da se vaše telo naravnava nazaj na zdrav ritem hujšanja.