4 drobne vsakodnevne navade za izpopolnjeno življenje

V življenju majhni, a dobri koraki v pravo smer pomenijo ogromen korak za izboljšanje življenja.

V življenju majhni, a dobri koraki v pravo smer pomenijo ogromen korak za izboljšanje življenja.

Ko je govora o osebnih odločitvah in spremembah, za katere ni potrebno, da so vedno same po sebi korenite, saj sčasoma njihov učinek pokaže svoj korenit rezultat na življenje in počutje, imamo v mislih predvsem ”delo na sebi”. S slednjim se srečujemo vse življenje, zato je pomembno, da se zavedamo, katere so tiste drobne odločitve in navade na naši poti, ki povzročijo dobre spremembe in izboljšajo kvaliteto življenja.

Zlata vredne navade, ki so sila preproste, boste z lahkoto vključili v svoj vsakodnevni ritem življenja in uživali v občutnem izboljšanju počutja.

1. Osredotočenost na 1 stvar
Multitaskanje ali delanje več stvari hkrati, ni vedno zaželeno in je mnogokrat precenjeno, saj imamo v tem primeru več možnosti, da se katera izmed stvari izjalovi ali da je ne opravimo tako dobro, kot smo si zadali. Raje kot na več opravil, se osredotočite zgolj na eno, ki ga boste opravili v krajšem času in mnogo bolje, kot bi ga sicer.

2. 20 minut za čiščenje
Ste med tistimi, ki se lotite čiščenja samo in izključno med vikendi? Zakaj bi si kratili zaslužen prosti čas, na katerega ste čakali cel teden, z opravilom kot je čiščenje in porabili mnogo preveč ur za nikomur najbolj ljubo opravilo? Vsak dan si odtrgajte 15-20 minut časa za pospravljanje prostorov, brisanje prahu ali katerokoli drugo ”čistilno akcijo” in ne boste verjeli, koliko stvari dejansko lahko postorite v tako kratkem času. Konec koncev pa vam preostane tudi prost vikend.

3. Slovo od tehnologije
Pa ne dejansko slovo, ker slednje v današnjih časih tudi ni najbolj smiselna odločitev, sploh ko je govora o službenih zadevah. A kljub temu poskušajte vsak dan zmanjšati uporabo telefona, računalnika in televizije, sploh v delu dneva, ko rokovanje z digitalanimi napravami ni zares nujno. Uživajte v tišini, namesto socialnih omrežij pa se lotite nove oblike telesne aktivnosti, preberite knjigo, meditirajte…

4. Zapisovanje načrtov
Ljudje, ki si zapisujejo svoje dnevne načrte in obveznosti, so tekom dneva veliko bolj produktivni, saj si lažje in pregledneje organizirajo čas ter jasno določijo prioritete svojih aktivnosti. Svoj dnevnik zadolžitev in dogodkov, ki te čakajo v prihodnjih dneh, lahko vodiš na retro način s pomočjo beležke, ali pa uporabiš koledar na telefonu, kjer boš pravtako imela vse na enem mestu in nemoteno dostopala do svojega dnevnega plana.