Zdrav življenjski slog se začne s temi čudežnimi živili

3 superživila, ki jih lahko na izviren način vključite v vsakodnevne obroke.

3 superživila, ki smo jih izbrali zaradi njihovega znanega ugodnega vpliva na zdravje in izjemne vsestranskosti..

Izbrali smo 3 živila, za katera ste že slišali in jih verjetno tudi dobro poznate, a morda ne veste, da se jih uvršča med superživila, njihovo uživanje pa se priporoča na vsakodnevni ravni. V nadaljevanju predstavljamo, kakšne so njihove prednosti in zakaj bi jih morali pogosteje vključiti v svoje obroke.

MED

Med je izvrstna različica prečiščenega sladkorja, zaradi edinstvene kombinacije fruktoze in glukoze pa pripomore k uravnavanju krvnega sladkorja. Slovi po tem, da vsebuje protibakterijske ter protivnetne lastnosti in vliva veliko moči. Najboljši je temnejši, surovi med iz bližnje okolice (npr. gozdni). Med je potrebno hraniti pri sobni temperaturi.

Ideja za dodatek k jedem: zjutraj ga polijte preko zdravih bananih palačink ali pa z njim osladkajte hranilno ovseno kašo, jogurt ali smoothie.

ČIČERIKA

Čičerika je izvrsten vir vlaknin in beljakovin, zato učinkovito zmanjšuje občutek lakote. Zaradi slastnega maslenega okusa je slednja stročnica zelo vsestranska, vendar se nekaterim kljub temu zdi krednata in omledna. To težavo odpravimo tako, da čičeriko dodamo juhi ali pa jo zmeljemo v tekočino, na primer z mandljevim mlekom in sezamovim oljem.

Ideja za dodatek k jedem: odlično se poda k juhi s karijem in kokosom, dodamo jo lahko tudi raznim solatam namesto klasičnega rjavega ali rdečega fižola, iz nje pa je odličen tudi humus namaz, ki ga lahko namažemo na kruh, v tortilijo ali postrežemo kot prilogo h glavnim jedem.

SLADKI KROMPIR

Sladki krompir ima skoraj dvakrat več vlaknin kot navadni, zato je vrhunska shramba hranljivih snovi. Živo oranžni odtenek ima zaradi visoke vsebnosti betakarotena in vitamina C. Vendar to še ni vse – sladki krompir je bogat tudi z D vitaminom, železom, kalijem, kalcijem in manganom. Primeren je za vsako jed, tudi za sladice.

Ideja za dodatek k jedem: namesto navadnega krompirja specite sladkega, ki ga začinite na enak način. Zelo priljubljen je v veganskih receptih, kjer se pojavlja kot nadev za pite v kombinaciji z drugimi živili, uporabi pa se celo v masi za domače brownieje, ki so tudi na takšen način za prste obliznit!