10 stvari, ki jih niste vedeli o filmu Čedno dekle

Ob 50. rojstnem dnevu Julie Roberts, se spominjamo filma, ki jo je izstrelil med zvezde.

Julia Roberts, ki jo je revija People letos še petič razglasila za najlepšo žensko na svetu, je te dni dopolnila okroglih 50 let. Ameriško ljubljenko je pred 27-imi leti med zvezde izstrelila vloga v nepozabni romantični komediji Čedno dekle (Pretty Woman). V njem je takrat 21-letna Julia igrala prostitutko Vivian Ward, ki jo najame milijarder Edward Lewis (Richard Gere). Glavna junaka se nepričakovano zaljubita, vse ostalo je zgodovina – film je postal ena najboljših romantičnih komedij vseh časov. Ob jubileju Julie Roberts smo zbrali 10 zanimivosti, ki jih o tem kultnem filmu morda še niste vedeli.

Film je sprva nosil naslov 3.000 dolarjev. To je vsota, ki jo Vivian dobi za eno noč spremstva.

Vlogo Vivian so producenti ponudili Sandri Bullock, Kristin Davis, Sarah Jessici Parker in celo Madonni, vendar so jo vse po vrsti zavrnile.

Čeprav ima Julia Roberts dolge noge, pa kot kaže niso bile dovolj dolge za filmski plakat. Na slovitem posterju so namreč noge njene dvojnice Shelley Michelle. Zanimivo je tudi, da ima Richard Gere na posterju črne lase, v filmu pa je sivolas.

Film je bil prvotno zamišljen kot temačna drama o prostituciji v Los Angelesu, Vivian pa je bila v prvotnem scenariju odvisnica od drog. Na koncu filma bi jo Edward zapustil, ona pa bi z zasluženim denarjem odšla v Disneyland.

V slavnem hotelu Beverly Wilshire, kjer se je odvijal film, lahko gosti za »skromnih« 100 tisoč dolarjev izkusijo, kakšno je bilo življenje Vivian in Edwarda. Paket vključuje nočitev v luksuznem penthousu in nakupovanje na Rodeo Driveu.

Slavna ogrlica, ki jo je Vivian nosila v operi, je bila vredna 250 tisoč dolarjev in so jo ves čas strogo varovali.

Legendarna rdeča obleka v kateri se Vivian odpravi v opero, bi morala biti prvotno črna. Kostumografinja Marilyn Vance se je s producenti dolgo časa prepirala glede barve obleke in na koncu je zmagala rdeča.

Vlogo Edwarda so najprej ponudili Alu Pacinu in Silvestru Stallonu, vendar sta jo zavrnila. Za vlogo so sem med drugim potegovali tudi John Travolta, Denzel Washington in Daniel Day-Lewis.

Julia Roberts je prizor, v katerem se na glas smeji ob gledanju črno-bele komedije, odigrala tako, da jo je režiser Garry Marshall žgečkal po podplatih.

Julia je bila pred snemanjem prvega prizora seksa tako nervozna, da je dobila izpuščaje.