Spoznajte svojo kožo

Prvi korak je poznavanje svojega tipa kože. Predstavljajte si ga kot svoj GPS za nego kože. Pomaga vam krmariti po labirintu izdelkov.

Suha, mastna, mešana, občutljiva ali normalna – vsak tip kože ima svoje potrebe. Poznavanje svojega tipa kože pomeni, da se zavedate, kaj vam je všeč in česa ne, ter se s tem spopadate.

Niste prepričani, kakšen je vaš tip kože? Poskusite opazovati, kako se vaša koža obnaša čez dan. Mastna koža običajno proizvaja presežek sebuma, zaradi česar je njena polt sijoča, pore so razširjene in občasno se pojavijo akne. Suha koža je zaradi pomanjkanja naravnih olj pogosto napeta, hrapava ali luskasta in je lahko nagnjena k rdečici ali draženju. Kombinirana koža je kombinacija mastne in suhe kože – navadno ima mastno cono T in suhe lise po obrazu. Normalna koža na splošno ohranja zdravo ravnovesje, ni ne pretirano mastna ne pretirano suha in je manj nagnjena k izbruhom. Druga metoda, ki jo lahko uporabite, je test “golega obraza”, pri katerem si očistite obraz, ne nanesite nobenih izdelkov in po določenem času opazujte, kakšen je občutek na obrazu.

»Manj je več! Ne pretiravajte z številom izdelkov, osnove so: Čiščenje, vlaženje kože in zaščita pred UV sevanjem.«
@skinology.si
Nika Juriševič Dolinar, dr.med.
Zdravnica, specializantka dermatovenerologije, ljubiteljica nege kože

Skrbno čiščenje

To je zelo pomembno. Čiščenje je ključnega pomena! Je temelj za celotno rutino nege kože. Začeti morate s čistim planom, na katerem bodo izdelki za nego kože lahko opravili svojo čarobno nalogo. Izdelki za nego kože bodo veliko bolj učinkoviti, če ne bodo imeli ovire iz ličil, umazanije ali nakopičene kože, ki jim preprečuje dostop do kože.  Poiščite čistilno sredstvo, ki ustreza vašemu tipu kože, ki odstranjuje umazanijo in nečistoče, ne da bi bila vaša koža videti kot saharska puščava.

Piling, vendar ne pretiravajte

Piling je kot osvežitev kože, vendar je za doseganje zdravega sijaja ključnega pomena vzpostaviti pravo ravnovesje in pri tem ne pretiravati. Piling pomaga odstraniti odmrle kožne celice, odmašiti pore in poskrbeti za sijočo polt. Vendar lahko preveč dobrega povzroči draženje, rdečico in občutljivost. Za vašo mladostno kožo je priporočljivo, da piling izvajate 1-3-krat na teden, odvisno od tipa vaše kože. Pri mastni koži izvajajte piling približno 3-krat na teden. Za suho kožo pa je dovolj, če jo pilingirate le enkrat ali dvakrat na teden. Pri mešani koži se osredotočite na 3-kratno luščenje mastnih predelov in manj pogosto na luščenje suhih predelov. Vedno izberite nežen, naraven piling, kot je moj popolnoma naravni piling Seboom, ki je primeren za vse tipe kože.

Serumi – skrivnostna omaka

In zdaj serumi. Ti so gonilna sila vaše rutine za nego kože. So kot ljubezensko pismo vaši koži, polni aktivnih sestavin, ki zadovoljujejo edinstvene potrebe vaše kože.

Naj gre za vlaženje, posvetlitev, preprečevanje staranja ali odpravljanje madežev – za to obstaja serum! Vendar ne pozabite, da je skrivnost v izbiri. Ključnega pomena je, da izberete serum, ki ustreza vašemu tipu kože in odpravlja vaše težave. Za suho kožo poiščite hialuronsko kislino. Za mastno kožo izberite niacinamid, ki nadzoruje nastajanje sebuma. Serumi z antioksidanti, kot je vitamin C, so idealni za normalno kožo, saj zagotavljajo zaščito pred okoljskimi vplivi in spodbujajo mladosten sijaj.

Vlaženje in zaščita pred soncem

Vlaženje je češnja na vrhu vaše rutine za nego kože. To je zaščitna odeja, ki zadrži vse dobrote izdelkov, ki ste jih skrbno nanesli. Poleg tega kožo navlaži in pomaga ohranjati njeno naravno vlažilno pregrado.

Ne glede na tip kože: vedno, mislim vedno, čez dan uporabljajte zaščito pred soncem. Svojo kožo morate zaščititi pred škodljivimi UV-žarki. Zato se namažite z zaščitnim faktorjem SPF, saj sonce ne dela razlik, prav tako pa tudi vaša rutina nege kože ne sme biti diskriminatorna.

Poiščite svoje Body Boom negovalne izdelke na dm.si.