Nenehno vlaganje v tehnologijo je temelj razvoja e-poslovanja v modni industriji

GLAMI, eden od tehnoloških liderjev na področju modnega e-poslovanja, pozna smer razvoja industrije.

Tehnologija oziroma nenehen tehnološki napredek, ki zahteva maksimalno predanost in vlaganje, je eden izmed stebrov kakovostne ponudbe spletnih prodajaln. O tehnološkem razvoju običajno govorimo v prihodnjiku, a če o modnem spletnem poslovanju vprašate predstavnike GLAMI-ja, je prihodnost že tu! To pomeni, da je glavna prioriteta pri njihovem delu nenehen in usmerjen razvoj tehnoloških inovacij, ki je predpogoj za izboljšanje storitev in rast poslovanja v prihodnosti.

Kako v trenutnih gospodarskih razmerah zagotoviti predpogoje za rast poslovanja?

Veliko podjetij se zaradi trenutne gospodarske situacije sooča s počasno rastjo poslovanja. Toda tisti, ki bodo kljub temu še naprej vlagali v tehnologijo, torej v tehnološke inovacije in preobrazbo, bodo okrepili svoj položaj ter ustvarili potrebne predpogoje za prihodnjo rast. Slednje bodo zagotovo deležni, ko se trenutne razmere umirijo.

Potrebno je imeti jasno vizijo tehnološke transformacije, pri modnem spletnem poslovanju pa je ključnega pomena, da se glede na prioritete, izzive in predispozicije poslovanja odločimo, kateremu področju dati prednost.Vodja oddelka umetne inteligence pri GLAMI, Antonín Hoskovec, pojasnjuje vizijo prihodnosti modne spletne prodaje, ki so ji zavezani: Spletno poslovanje in moda doživljata probrazbo. V prvi vrsti verjamemo, da je sistem enotnega modela za vse svetovne modne spletne prodajalne zastarel in da tehnologija omogoča poceni ter enostavno ustvarjanje prilagojene ponudbe za vsakega posameznika posebej. Drugič, GLAMI popularizira sodobno strojno učenje s premostitvijo vrzeli med raziskovanjem in uporabo, med zapleteni modeli in uporabniku prijaznimi funkcijami, ki so preproste za uporabo.”

Neizčrpen potencial avtomatizacije in digitalizacije operativnih procesov

Uporaba umetne inteligence v vsakdanjih operativnih procesih je včasih spregledana zaradi na videz bolj vznemirljivih tem, kot sta virtualna resničnost ali metaverse. Čeprav gre za teme, ki bi vsekakor morale biti v središču tehnološkega razvoja, je s poslovnega vidika vpliv tehnologije na notranje poslovne procese veliko večji, kot se zdi, pa naj gre za napovedovanje povpraševanja, cenovno strategijo, transport ali dobavo.

Ko gre denimo za napovedovanje povpraševanja, je ključno najti ravnovesje med umetno inteligenco in mnenjem strank. Primer dobre prakse je modna znamka Finesse.us, ki združuje mnenja svojih kupcev s podatki, pridobljenimi s pomočjo tehnologije umetne inteligence. S tem lahko nato napovejo, po katerih modelih oblačil bodo kupci povpraševali. Na podlagi teh podatkov se sprejemajo proizvodne odločitve.

Tehnologija ima nešteto potencialov, eden najpomembnejših pa je vztrajanje pri trajnostnem načinu poslovanja.Orodje za sledenje denimo lahko blagovnim znamkam pomaga nadzirati celoten cikel, skozi katerega gre njihov izdelek v dobavni verigi. Ti podatki lahko služijo kot ključno orodje za prilagajanje in uveljavljanje predpisov s področja trajnostnega poslovanja.

Hiperpersonalizacija storitev – pot do zadovoljstva strank in boljših poslovnih rezultatov

Eden od osnovnih izzivov modnega e-poslovanja je izboljšanje uporabniške izkušnje. Kupci so naveličani neskončno velike ponudbe in nočejo izgubljati časa z izdelki, ki niso zanje. To težavo lahko reši ravno kombinacija umetne inteligence in podatkov, zbranih neposredno od strank. Zadovoljni kupci pomenijo tudi večjo prodajo, torej boljše poslovne rezultate, kar naj bi bil zadosten motiv za blagovne znamke, da vlagajo v tehnološke rešitve za izboljšanje uporabniške izkušnje. Znamke morajo strateško vlagati v zbiranje podatkov, analizo in implementacijo rezultatov. Hiperpersonalizacija se je izkazala kot izjemno uporabno orodje in dobra rešitev za izboljšanje zadovoljstva strank. V GLAMI poudarjajo, da so rezultati implementacije personalizirane ponudbe odlični in da so doslej dosegli 20-odstotni skok prihodkov na uporabnika.

Tri koraki hiperpersonalizacije

GLAMI aktivno spodbuja zbiranje podatkov iz prve roke. Zato so lansirali kviz, s pomočjo katerega lahko obiskovalci spletne strani izbirajo svoje najljubše znamke, velikosti in druge modne želje. Vsak kupec si lahko nato med stotinami spletnih trgovin ogleda izbor izdelkov po svojem okusu. Kviz pomaga uporabnikom, da se lažje znajdejo, a tudi odkrivajo nove modne znamke. Korist je torej obojestranska – stranke dobijo enostaven dostop do tistega, kar iščejo, povečuje pa se tudi izpostavljenost tako majhnih kot velikih modnih spletnih prodajaln.

Kakovostna hiperpersonalizacija temelji na treh osnovnih korakih. Prvi korak je odgovorno zbiranje podatkov, ki spoštuje zasebnost in regulativne okvire. Za uporabnika je pomembno vnaprejšnje vedenje, da nekaj prejme v zameno. Drugi korak je analiza podatkov. To je faza, v kateri napredni modeli umetne inteligence in algoritmi strojnega učenja analizirajo podatke o obnašanju uporabnikov. Tretji in zadnji korak je zagotavljanje rezultatov, ki temeljijo na personalizaciji uporabniške izkušnje ter spodbujajo njeno angažiranost in zvestobo.