16. septembra Praznik buč praznuje 20 let

Bučno olje je del slovenske kulture, da pa bi prebivalcem bolj približali tudi njegovo proizvodnjo, se je pred 20 leti porodila zamisel o prazniku buč.

Ta je prvo leto potekal kar dva dni, obiskovalci pa so si lahko na dnevu odprtih vrat postregli z bučnim oljem, praženo slanino, sušenimi bučnicami, skuto z bučnim oljem ter kruhom s semeni. Z leti se je praznik razvijal, obiskalo pa ga je tudi vse več obiskovalcev. Predvsem se je izboljšala kulinarična ponudba, ki je iz leta v leto bogatejša. Sodelovati so začeli tudi
različna društva in rokodelci, dogajanje pa so popestrili še s tekmovanjem v kuhanju bučnega golaža.

Kaj se bo dogajalo ob jubileju?
Na tekmovanju za najokusnejši bučni golaž bodo letos sodelovale številne ekipe, ki bodo ustvarjale pravo kulinarično doživetje. Poleg strokovne komisije boste bučni golaž lahko preizkusili tudi obiskovalci.

Svoje brbončice boste lahko razvajali z okusnimi jedmi Brine Robnik Kobal, ki ste jo lahko spremljali na tekmovanju Masterchef 2023. Na letošnjem 20. tradicionalnem prazniku buč bo postregla s pravo gurmansko pojedino, ki jo obožujejo vse generacije. Poskusili boste lahko tudi vrhunske burgerje, ki bodo imeli prav posebno sestavino – buče.

V sklopu 20. praznika buč bo v Središču ob Dravi potekala tudi razstava srediških literatov in srediških ljudskih grbov društva KUD Prasila ob 10. obletnici njihovega delovanja. Kulturni program bo popestril glasbeni gost, kantavtor Tadej Vesenjak. Na svoj račun bodo prišli tudi otroci. V času dogodka bo potekala likovna ustvarjalnica za otroke, ogledali pa si boste lahko tudi razstavo ustvarjalnih del na temo buč. Vrhunec dogajanja bo zaznamovala kar 20-metrska bučna rulada.

Si želite poskusiti bučno rulado?

Prvič v zgodovini praznika buč bodo na dogodku razrezali in postregli 20-metrsko bučno rulado velikanko.

Prijazno Vas vabimo, da jih v soboto, 16. septembra 2023 med 10. in 14. uro obiščete na 20. tradicionalnem prazniku buč v Središču ob Dravi.

Prireditev bo povezovala igralka Urška Vučak Markež.

Ali ste vedeli: Nepogrešljivo Štajersko prekmursko bučno olje Slovenija je polna pristnih okusov, kakršnih zaradi naše geolokacije in klime ne najdete nikjer drugje. Štajersko prekmursko bučno olje je zato s svojim značilnim aromatičnim vonjem in okusom zelo nepogrešljivo v kulinariki. Tako se lahko bučno olje uporablja pri pripravi skoraj vseh jedi, bodisi za mariniranje, za pripravo omak, za prelive testenin, za rižote, za hladne mesne jedi, juhe, sladice, kot tudi za pripravo različnih namazov. Pravi gurmanski užitek pa je vaniljev sladoled prelit z bučnim oljem.