6 idiličnih krajev, kjer letujejo Italijanke

Šarmantna mesteca, kjer spoznate pravi pomen izraza 'la dolce vita'.

Če ste že obiskali Benetke, Rim, Firence, Milano in ostala turistično razvpita italijanska mesta, potem je čas, da raziščete še nekoliko bolj skrite kotičke naše zahodne sosede. Od pisanih obmorskih mest, do slikovitih vasic – to so manj razvpita italijanska mesteca, s prav posebnim šarmom in lepoto, kjer spoznate pravi pomen izraza “la dolce vita”. Italijanke že vedo, kam na sanjski oddih …

Atrani

Amalfijska obala na južnem delu sorentinskega polotoka je zagotovo ena od najbolj slikovitih obal v Evropi. Vožnja med bujnimi zelenimi terasami, ki se vzpenjajo nad morjem, čudovite plaže in razkošne vile, zagotavljajo nepozabno doživetje tega dela Italije. In pravi biser Amalfijske obale je tudi mestece Atrani, kjer boste zagotovo spoznali pravi pomen izraza »la dolce vita«. Pisane zgradbe, znamenita utrdba Torre della Ziro na vrhu pobočja in slikovita plaža ob Tirenskem morju, so top atrakcije, ki jih ponuja Atrani.

Alberobello

Romantično italijansko mestece Alberobello se nahaja v deželi Apulija, 45 kilometrov južno od Barija in je edinstveno po svojih prekrasnih belih hiškah iz apnenca, ki so značilne le za ta del naše zahodne sosede. Med pravljičnimi hiškami z majhnimi okni in značilnimi strehami, se vijejo šarmantne uličice, polne cvetličnih lončkov in bršljana, ki se vzpenja po belih stenah. Poleg svoje eksotične lepote, je to nenavadno mestece, znano tudi po ročno izdelanem nakitu ter vrhunskem oljčnem olju in siru.

Castelluccio

Castelluccio je majhna srednjeveška vasica v osrčju Apeninskega polotoka, natančneje v deželi  Umbria, ki ji pravijo tudi zeleno in mistično srce italije. Vasica z vsega 150 prebivalci, se nahaja sredi idiličnih zelenih gričev, ki jih spomladi prekrije pisana odeja neštetih dišečih cvetov.

Cefalu

Cefalu je eno najprivlačnejših mest na Siciliji, ki obljublja pristne italijanske počitnice ob morju. Slikovito zgodovinsko mestece na skalnatem rtu očara s slovito normansko katedralo, lepimi peščenimi plažami, slikovitimi ulicami, promenado, ribiškim pristaniščem in številni lokali, ki ponujajo lokalne kulinarične specialitete.

Polignano a Mare

Če iščete toplo turkizno morje in šarmantne bele hiške, potem se odpravite v baročno ribiško mestece Polignano di Mare, ki leži na visoki pečini, dobrih 30 kilometrov južno od Barija. Temu kraju v Apuliji pravijo tudi biser Jadrana in med drugim slovi po hotelu Grotta Palazzese, ki ima sobe in restavracijo vklesane v apnenčasti previs nad masivno jamo. Zelo romantično.

Matera

Matera je še eno čarobno mestece ob peti italijanskega škornja, ki je obstalo v času in velja za pravi skriti biser naše zahodne sosede. Matera je v kamen vklesano mesto, kjer so starodavna kamnita bivališča v jamah preuredili v spektakularne gostinske lokale in luksuzne hotele s podzemnimi bazeni. Za tiste, ki iščejo nekaj drugačnega.

Foto: Getty