Pravljično mestece na jugu Italije

Edinstveni Alberobello je skriti biser Italije in kot ustvarjen za romantično potovanje v dvoje.

Načrtovati romantično potovanje v dvoje je zagotovo nekaj posebnega in naš planet skriva nešteto čudovitih kotičkov, ki so kot ustvarjeni za potovanje v družbi boljše polovice. Takšen kotiček je zagotovo tudi slikovito italijansko mestece Alberobello. Ta pravljičen kraj se nahaja v deželi Apulija, 45 kilometrov južno od Barija in je uvrščen na seznam Unescove svetovne dediščine.

Apulija je dežela med ostrogo in peto italijanskega škornja, ki slovi po lepih plažah, vinogradih in žitnih poljih, njen največji biser pa je prav šarmantni Alberobello, ki je edinstven zlasti po svoji arhitekturi. Krasijo ga namreč prekrasne bele hiše iz apnenca z debelimi stenami, ki so značilne le za ta del naše zahodne sosede. Svojevrstna stožčasta domovanja, imenovana »truliji«, so bila v taki obliki narejena zato, da bi se prebivalci izognili plačevanju davka za uporabo zemljišča. Ob prihodu kontrole naj bi se med seboj opozorili z dimnimi signali in razgradili stavbo, ki naj bi nato izgledala kot ruševina. Legenda pravi, da so določene trulije lahko sesuli zgolj z odmikom enega kamna.

Poleg pravljičnih hišk z majhnimi okni in značilnimi strehami, je prva stvar, ki jo opazite ob prihodu v Alberobello, veliki cvetlični lončki ter bršljan, ki se vzpenja po belih stenah. Kljub temu, da to romantično mestece še vedno velja za nenakšen skriti biser Italije, pa na šarmantnih uličicah vedno najdete kakšnega turista, ki želi fotografirati eksotično lepoto tega nenavadnega kraja, ki je med drugim znan tudi po ročno izdelanem unikatnem nakitu, oljčnem olju in siru.

Večina »trulijev« je še vedno naseljenih. Nekatere hiške so spremenjene v mini muzeje in prodajalne spominkov, spet druge pa lahko tudi najamete in v njih prenočite.

Posamezne hiške so spremenjene v restavracije, kjer vam postrežejo s tradicionalno italijansko kuhinjo. Sveži paradižniki, paprika, bučke, jajčevci, oljčno olje, morski sadeži, ribe in nešteto vrst kruha so nepogrešljive sestavine sleherne kuhinje v Alberobellu. Slišati in videti je mamljivo!

Foto: Shutterstock