Prelepo italijansko mesto, ki je obstalo v času

Matera je najbolj varovana skrivnost naše zahodne sosede.

V Italiji kar mrgoli čarobnih krajev, za katere imate občutek, kot da so vzeti iz filma ali pa kakšne Disneyeve pravljice. In med temi je nekaj čisto posebnega Matera, mestece ob peti italijanskega škornja, ki je obstalo v času in velja za pravi skriti biser naše zahodne sosede.

Matera je v kamen vklesano mesto, ki se deli na dva dela. Živahen, sodobnejši del je poln restavracij, trgovin, muzejev, cerkva in modernih hotelov. V starejšem delu mesta, ki mu pravijo Sassi, pa najdete jamska bivališča v apnenčasti skali, ki so nastala že v prazgodovini in se spuščajo po strmem pobočju proti reki Gravina.

Matera je poseben kraj, primeren za vse tiste popotnike, ki iščejo nekaj posebnega. Številna starodavna kamnita bivališča v Sassiju, so v zadnjih letih preuredili v spektakularne luksuzne hotele s podzemnimi bazeni. Eden takšnih je denimo Hotel Sassi, ki svojim gostom ponuja edinstvene sobe v votlinah z izjemnim pogledom na stari del mesta, ki je od leta 1993 pod Unescovo zaščito.  Podobno obnovljeni so tudi gostinskimi lokali, ki ponujajo lokalne delikatese. Na krožnikih se poleg tradicionalnih testenin, znajde predvsem veliko mesa, zelenjave v olju in gob, posebna specialiteta v teh krajih pa je izvrsten kruh, ki ne sme manjkati pri nobeni jedi.

Izjemna kulisa tega starodavnega mesta, ki ga masovni turizem zaenkrat še ni odkril, služi tudi kot navdih številnim znanim filmarjem. Mel Gibson je v Materi denimo snemal Kristusov pasijon, nazadnje pa je mesto služilo kot kulisa za najnovejšo predelavo Bena Hura.

Če radi odkrivate mistične kraje, potem čarobno Matero vsekakor uvrstite na seznam svojih popotniških želja.

Foto: albergoitalia/hoteli: San Domenico, Matera, Sassi, Belvedere, Palazzo Gattini