10 destinacij, ki jih želimo obiskati v 2017

10 destinacij, ki bodo letos še posebej vroče...

Začetek leta je pravi čas, da naredimo potovalni načrt. Če še niste izbrali svoje destinacije za leto 2017, potem vam v nadaljevanju ponujamo izbor nekaterih najbolj zaželenih v letošnjem letu. Čas je torej, da rezervirate vozovnice, pripravite kovčke in pot pod noge!

1. Portugalska

Šarmantna mesteca, prekrasni razgledi, dih jemajoča arhitektura, izvrstna hrana in še boljša vina – to so samo nekateri izmed razlogov, zakaj je Portugalska IT destinacija letošnjega leta. Obiščite prestolnico Lizbono, barviti Porto, srednjeveške ulice Coimbre ali romantično Sintro – slikovita dežela na robu Evrope vas zagotovo ne bo pustila ravnodušne.

2. Milos, Grčija

Po Mikonosu in Santoriniju, se otok Milos vse bolj uveljavlja kot nova IT destinacija za preživljanje poletnih počitnic v Grčiji. Prekrasne bele plaže, osupljive skalnate formacije in kristalno čisto turkizno morje, na ta otok vulkanskega izvora privabljajo vse več turistov .

3. Islandija

Priljubljenost čarobne Islandije narašča iz leta v leto. Če te otoške države neštetih naravnih čudes v severnem Atlantiku še niste obiskali, potem to vsekakor storite letos. Popotnike še zlasti navdušuje Modra laguna, verjetno najlepše naravne toplice na zemeljski obli.

4. Nova Zelandija

Če ste Islandijo že obiskali in vas je tako navdušila, da želite spoznati še njen ekvivalent na drugem koncu sveta, potem obiščite Novo Zelandijo. Pot do te zelene oaze na »koncu sveta« res ni lahka in poceni, a se trud zagotovo splača. Tisti, ki so Novo Zelandijo že obiskali pravijo, da je pokrajina zelo podobna slovenski, le da je neprimerno večja – neskončna zelena polja, gozdovi, gore, ledeniki in kilometri obale ne pustijo nikogar ravnodušnega.

5. Bordeaux, Francija

Bordeaux po zaslugi odličnih vin, izvrstne hrane, izjemne arhitekture, slikovite pokrajine in bogate kulturne ponudbe, postaja drugo najbolj priljubljeno francosko mesto, takoj za Parizom. To pristaniško mesto imenujejo tudi biser jugozahodne francoske regije Akvitanije in se nahaja na seznamu Unescove svetovne dediščine.

6. Kuba

Po odpravi ameriških sankcij in smrti Fidela Castra, vse več ljudi spoznava čare in lepote Kube. Čeprav večina turistov obišče prestolnico Havano, pa ta karibska država skriva še številna druga očarljiva mesta, za katera se zdi, kot da so obstala v času. Takšno je denimo tudi mesto Viñales, v katerem boste zagotovo začutili duh prave Kube.

7. Švica

Gore, slapovi, kristalno čista jezera, prelepi dvorci, slikovite vasice in svež zrak – to so samo nekateri od številnih razlogov, zaradi katerih bi morali Švico uvrstiti na seznam destinacij, ki jih je vredno obiskati v 2017. Navsezadnje jo je tja uvrstil tudi sloviti National Geographic.

8. Ciper

S soncem obsijani Ciper je idealna destinacija za letošnji poletni dopust, pa ne le za tiste, ki uživajo v poležavanju na prelepih plažah, temveč ta sredozemski otok ponuja tudi obilo užitkov za ljubitelje zgodovine in gastronomije. Še zlasti ga je vredno obiskat pozno poleti, ko je vrhunec turistične sezone že mimo.

9. Azori, Portugalska

Prelepe Azore zaradi osupljivih naravnih lepot že označujejo za novo Islandijo. To čarobno portugalsko otočje je očarljiva kombinacija srednjeveških mestec, zelenih hribov, vulkanov in gejzirjev. Vsak izmed devetih slikovitih vulkanskih otokov nudi posebna doživetja: od plavanja z delfini in opazovanja kitov do preprostega uživanja v osupljivi pokrajini, odeti v smaragdno zelene in safirno modre odtenke.

10. Danska

Hygge – umetnost srečnega življenja po dansko – je lifestyle trend, ki je zaznamoval minulo leto. Da bi ta koncept, zaradi katerega se Danci redno uvrščajo na vrhove lestvic najsrečnejših narodov na svetu resnično razumeli, je skrajni čas, da obiščemo to najmanjšo skandinavsko deželo. Na le slikoviti Kopenhagen, tudi obalno mesto Aarhus je zanimiva izbira, še zlasti letos, ko se ponaša z nazivom evropske kulturne prestolnice.

Foto: Getty