Hygge – umetnost srečnega življenja po dansko

Spoznajte skandinavski trend, ki s svojo toplino in udobjem osvaja svet.

Morda ste opazili, da se Danci v zadnjih letih redno uvrščajo na vrh lestvic najbolj srečnih narodov na svetu, pa čeprav tam zima traja dlje kot vsi trije ostali letni časi skupaj. Kako jim to uspeva?  Skrivnost prebivalcev te najmanjše skandinavske države se imenuje hygge. Natančnega prevoda za ta izraz ni, lahko pa bi ga opredelili kot udobje, toplino in varnost. Gre skratka za uživanje v na videz drobnih vsakdanjih rečeh, ki hkrati omogočajo intimo in druženje ter posledično osrečujejo.

Prijetno urejen ambient, večerja v družbi prijateljev, poslušanje glasbe ob skodelici čaja, ogled filma ali prebiranje dobre knjige ob toplem kaminu – vse to je hygge, nov trend, ki s svojo toplino in udobjem počasi osvaja svet. Če želite hygge v svojem domu ustvariti tudi vi, potem upoštevajte nekaj naslednjih pravil.

Uživajte v dobri hrani

Bogate enolončnice, polne omamnih dišav, kuhano vino in ostale dobrote iz domače kuhinje so prava tolažba po napornem dnevu v službi. Topel obrok sredi mrzle zime v sproščenem družinskem okolju ali v družbi prijateljev, krepi telo in duha.

Dobra družba

Čeprav živimo v divjem tempu, si je potrebno vsak dan vzeti prost trenutek in ga preživeti z ljudmi, ki so nam še posebej pri srcu. Z drobnimi stvarmi lahko osrečimo tako ljudi, ki so nam blizu, kot sami sebe. Še zlasti v hladnejših dneh velja povabiti prijatelje na obisk in jim pričarati čarobno vzdušje ob skodelici toplega napitka, ogledu filma ali ob igranju družabnih iger.

Ustvarite si majhno, toplo zatočišče

Skandinavci so znani po svojem nevtralnem slogu notranjega opremljanja, kjer prevladujejo naravni materiali v umirjenih tonih. Pletene puf blazine, tople odeje iz naravnih materialov, preproga ali pregrinjalo iz ovčje volne – vse to so drobni dodatki, ki dom v hladnejših dneh spremenijo v pravo oazo udobja. Pomanjkanje naravne svetlobe nadomestimo s svečami ali sijalkami, ki ne oddajajo preveč močne svetlobe. Če imate še kamin, potem bo popolna sprostitev v romantičnem vzdušju zagotovljena!

Okrasite dom s stvarmi, ki vas veselijo

Predbožični čas je idealen, da svoj dom polepšate z naravno zimsko dekoracijo, v obliki storžev, borovih ali suhih vejic. Za pridih romantike in topline dodajte še dišeče sveče. Tudi lepo oblikovane skodelice, v katerih postrežete kakav, vročo čokolado ali čaj, so lahko preprost in učinkovit dekorativni element.

Vzemite si čas za hobi

Dolgi in hladni zimski večeri so kot nalašč, da znova več časa posvetite vašemu najljubšemu konjičku, preberete knjigo, ki že dolgo časa stoji na polici ali pa se naučite kakšne nove ročne spretnosti.

Foto: Pinterest