Ste vedeli, da rožmarin pomaga pri rasti las?

Rožmarin ima mnogo pozitivnih učinkov na vaše lase.

Rožmarinovo olje je zadnje čase vroča tema na TikToku, saj mnogi govorijo o njegovem neverjetnem vplivu na zdravje in kakovost las. Sicer pa se naj bi rožmarin že več stoletij uporabljal za naravno nego las, predvsem za preprečevanje prekomernega izpadanja. Za vas smo izbrskali, kakšne so prednosti rožmarinovega olja za lase ter na kakšen način ga je potrebno uporabljati.

Kakšne so prednosti rožmarinovega olja?

  • Spodbuja rast las – rožmarin zavira hormonske spremembe, ki vodijo k izpadanju las. Za razliko od nekaterih drugih naravnih pripravkov za izboljšanje rasti las je delovanje rožmarina znanstveno dokazano, a ne glede na to je intenzivnost delovanja odvisna tudi od vsakega posameznika. Največje rezultate navadno opazijo tisti, katerim lasje izpadajo in se tanjšajo zaradi hormonskih sprememb in staranja.
  • Deluje protimikrobno – rožmarin ima protimikrobne in protivnetne lastnosti, zato lahko uspešno pomiri razdraženo lasišče. S tem preprečuje tudi prhljaj in akne na lasišču.
  • Preprečuje lomljenje las – rožmarin preprečuje lomljenje in cepljenje las in tako pripomore h gostejšim in bolj sijočim lasem. Njegova uporaba se zato še posebej priporoča tistim s tankimi in redkimi lasmi.
  • Varen je za vse tipe las

Uporaba

Rožmarin za namene nege las lahko uporabljate na več različnih načinov. Najbolje pa je, da izberete sebi najljubšega.

Eden izmed najlažjih in seveda najpogostejših je ta, da se odločite za tiste produkte, ki že vsebujejo zadostno količino rožmarinovega olja. Te najdete v različnih drogerijah, med njimi pa so različni šamponibalzami in maske za lase.

Naslednji način je ta, da nekaj kapljic eteričnega olja rožmarina razredčite z izbranim rastlinskim oljem ter ustvarite domačo masko za lase. Uporabite lahko npr. arganovo, jojobino, kokosovo, mandljevo ali kar olivno olje. Razredčeno mešanico nanesite neposredno na lasišče ali konice las in ga nežno vmasirajte. Lase ovijte v toplo brisačo in počakajte pol ure, nato pa jih sperite. Toplota bo poskrbela za boljšo absorpcijo koristnih hranilnih snovi, domača maska pa bo resnično blagodejno delovala na vaše lase.

Obstaja pa tudi način, da uporabite tudi rožmarinovo vodo, ki bo poskrbela za lesk vaših las. Ta se uporablja za izpiranje las po nanosu šampona ali balzama. Zanjo potrebujete zgolj eno žlico rožmarinovih listov ali približno 10 kapljic eteričnega olja rožmarina. Če boste uporabili liste, po njih prelijte 2 decilitra vrele vode in počakajte 10 minut, preden mešanico precedite. Če pa se boste odločili za eterično olje, pa ga preprosto zmešajte z vodo. Tekočino prelijte v stekleničko z razpršilnikom, nato pa rožmarinovo vodo popršite po laseh po umivanju, dokler so še mokri.