Sijoča koža ni zgolj lepotni ideal

Vsaka nega obraza je naložba. Pa naj bo to reševanje specifičnih težav ali morda nega neproblematične kože.

Kakšne lepotne rituale si privoščiti v pomladnih dneh in kako prispevati k zdravem sijočem in mladostnem videzu našega obraza, smo poklepetali s strokovnjakinjo za nego kože Petro Stanovnik. Petra je znanje osvojila na akademiji za kozmetično izobraževanje zavod AI, ki ga s pridom nadrajuje tudi po končanem šolanju.

Petra najprej nam zaupajte kakšno je vaše pojmovanje zdrave kože?
Sijoča in lepa koža ni zgolj lepotni ideal, temveč veliko pove o splošnem zdravstvenem stanju. Lepo in sijočo kožo si verjetno želi prav vsak posameznik. Pot do nje pa včasih ni tako enostavna. Na videz kože vplivajo zunanji in notranji dejavniki. Na notranje dejavnke (bolezni, hormoni, genetika…) nimamo vpliva, na zunanje med katere štejemo alkohol, stres, prehrana, kajenje in UV sevanje pa lahko vplivamo.
In vse kar vnašamo vase in nase se pozna na naši koži. Torej lepa in sijoča koža je celota vsega.

Sijoč, mladosten, zdrav videz kože je torej posledica več dejavnikov, pa vseeno koliko lahko prispevamo sami z ustrezno in skrbno izbrano nego?
Kot sem že omenila, zunanji dejavniki so tisti na katere lahko sami vplivamo in imajo v večji meri zasluge, kako bo naša koža izgledala. Dodatno pa k mladostnem videzu pripomore pravilno načrtovana kozmetična nega obraza, izbira profesionalnih kozmetičnih izdelkov in uporaba kozmetičnih aparatur, s katerimi lahko uspešno izboljšamo videz gub, tonus kože, hkrati pa ji povrnemo naraven sijaj ter jo naredimo enakomernejšo in lepšo.

Naša največja skrb je – kako se znebiti pigmentnih madežev, nečistoč, kako zmanjšati videz gubic ter hkrati poskrbeti za mladosten videz naše kože. Je tu kakšen skupni imenovalec?
Eno od najpomembnejših področij zaščitite kože, ki ga moramo vzeti zares, je zaščita kože pred soncem. Zavedati se moramo škodljivih učinkov UV sevanja, ki na koži puščajo dolgoročne posledice. Negativni učinki UV sevanja so vsekakor prezgodnje staranje kože, pigmentni madeži, teleangiektazije, povešena koža… Na žalost so poškodbe kože zaradi UV sevanja zelo globoke. Močni sončni žarki poškodujejo DNK naših kožnih celic, ki lahko vodijo tudi do nastanka kožnega raka.

Nam lahko zaupate kaj več o neinvazivnih postopkih na poti k zdravi, sijoči koži?
Ključ do uspeha so redne in dosledne salonske nege, ustrezna domača nega in izogibanje zunanjim dejavnikom, ki vplivajo na prezgodnje staranje. Stranka mora poskrbeti za osnovno domačo nego, ki zajema čistilni izdelek, vlažilno kremo in zaščitni faktor. Naloga kozmetičarke pa je da, prepozna težavo, ustrezno načrtuje in izvede salonsko nego za določen tip kože, izbere ustrezno aparaturo, ki v negi privede do hitrejšega in boljšega rezultata. Zelo pomembno je tudi zaupanje med stranko in kozmetičarko.

Stopili smo v koledarsko pomlad, ki nam prinaša vse več sončnih žarkov in posledično aktivnosti na prostem. Na spremembo vremena je zagotovo potrebno pripraviti tudi našo kožo? Kakšna so vaša priporočila glede nege kože v mesecih, ki so pred nami?
Ne smemo pozabiti, da so UV žarki prisotni skozi vse leto. Zato moramo kožo zaščititi tudi v zimskih časih. V pomladnih in poletnih mesecih so UV žarki močnejši, zato se je potrebno zaščititi večkrat dnevno.
Nekatere salonske storitve je v poletnem času odsvetovano izvajati. Tukaj predvsem mislim mikrodermoabrazija, kisline, mikroneedling ter ostali pristopi, ki kožo fizično poškodujejo in jo s tem naredijo bolj dovzetno za UV poškodbe.

Kaj pa domača nega v pomladanskem času, na kaj naj bomo pozorni, kakšne lepotne rituale naj vključimo v naš vsakdan?
V spomaldanskem in poletnem času, se sama nega doma lahko nekoliko spremeni, uporabljamo bolj lahke, vlažilne kreme, obvezna je UV zaščita.

Pred kratkim ste odprli lepotni studio Asteri v okviru katerega ponujata številne lepotne tretmaje. Po čem stranke najbolj pogosto povprašujejo?
Zelo rade imajo tretmaje z diamantnim pilingom, vakuumom, radiofrekvenco in cryo terapijo. Zelo popularne so kisline in mikroneedling, ki pa jih sama odsvetujem v poletnem času, zaradi večje izpostavljenosti UV sevanju. Če stranka ne naša zaščitnega faktorja v zadostni količini in vsaki dve uri, jo lažje opeče, dolgoročno pa lahko nastanejo pigmentacije, ki jih je zelo težko odpraviti.

Pa nam morda lahko zaupate kateri lepotni tretmaji so se v vaši praksi izkazali za najbolj učinkovite?
Zelo dobre rezultate imam z aparaturo Cryo derma, vodilnega slovenskega proizvajalca Iskra Medical, ki združuje kapacitivno globinsko segrevanje, mikrodermoabrazijo, radialno endodermno terapijo in cryo terapijo. Uporablja se za pomlajevanje kože in odpravljanja gub na obrazu, tonifikaciji kože, odpravljanju maščobnih oblog in celulita.

Nam za konce lahko postrežete še s kakšnim univerzalnim nasvetom, da bomo na obrazu ohranile svoj sijaj?
Skrb za zdrav življenski slog, dosledna domača nega in redna salonska nega.