Nasveti za bolj produktivna jutra

Z upoštevanjem tega nasveta boste postali jutranji človek!

Jutra so lahko težka. Ne glede na letni čas, se zdi, da obstaja neskončen seznam izgovorov za ponovni klik na gumb za dremež. Vendar že majhna sprememba jutranjih navad lahko popolnoma spremeni potek celega dne. Pripravili smo štiri vroče nasvete, za maksimalno produktivnost v jutranjih urah.

VSTANI ZGODAJ
Nikogar ne razveseli pogled na uro, ki kaže 12 preč in občutek, da je pol dneva že zamujenega. Zagotovo je nekaj resnice v starem reku “rana ura, zlata ura”, saj kar nekaj študij potrjuje, da so jutranji ljudje bolj optimistični in dosegajo boljše rezultate. Če je le mogoče, se torej odpovej se ponočevanju, pojdi v posteljo ob razumnem času in se prebudi v sveže jutro pripravljen na izzive novega dne.

NAČRTUJ SVOJ DAN VEČER PREJ
Že samo 5-10 minut večernega načrtovanja lahko naredi čudeže za tvojo produktivnost. Sestavi seznam, kaj si želiš doseči naslednji dan, tako da boš zjutraj takoj vedel, kaj je treba postoriti brez zapravljanja dodatnega časa. Zapisovanje dnevnih ciljev lahko močno izboljša produktivnost, kot tudi daje občutek nadzora in večje samozavesti. Bolj kot so cilji specifični, več zadovoljstva boš imel, ko jih boš na koncu dneva prečrtal s seznama.

ZAČNI DAN Z NEČIM, KAR TE RAZVESELJUJE
Namesto skoka na delo, preživi prve trenutke svojega jutra počenši nekaj, kar te resnično veseli. To lahko pomeni branje za dušo, koftekanje, risanje, malo joge, raztezanje, kvalitetno preživete minute s partnerjem ali celo nekaj brenkanja na kitari – kar koli te pač navdušuje! To sicer lahko pomeni, da se boš moral zbuditi kakšno minuto prej kot običajno, vendar bo zagotovo vredno. Zbujanje je namreč veliko lažje, če veš, da te čaka vsaj nekaj minut uživanja v svoji najljubši aktivnosti. Hkrati pa boš pri tem dobil potrebno inspiracijo za delo.

RAZVIJ SVOJO JUTRANJO RUTINO
Najbolj produktivni posamezniki so tisti, ki razvijejo jutranjo rutino in se jo konsistentno držijo. Rutina zmanjšuje stres in niža porabo energije, ki jo telo in um potrebujeta, zato, da se vsak dan znova odločata, kako bo zgledal vsak nov trenutek. To je razlog, zakaj imajo nekateri resni podjetniki zelo natančno začrtana jutra, jedo iste jedi za zajtrk in celo oblačijo iste obleke vsak dan (primer je ikonična kombinacija pulija, kavbojk in superg Steve Jobsa). Seveda ti ni treba iti v tak ekstrem, vseeno pa je koristno razviti dosledno jutranjo rutino, ki ti bo omogočila, da boš svojo energijo osredotočil na tisto, kar je ti je res pomembno.