Ko vas opeče, morate narediti to!

Sončne opekline so pogosta težava, s katero se lahko srečamo ob izpostavljanju soncu.

Predstavljamo nekaj koristnih nasvetov, kako pravilno ravnati pri sončnih opeklinah, da bi olajšali nelagodje in pospešili proces celjenja kože.

 1. Takoj poiščite senco:
  Če opazite, da ste dobili sončno opekline, je pomembno, da se takoj umaknete iz sonca in poiščete senco. Izpostavljanje soncu lahko le še poslabša opekline in povzroči dodatno nelagodje. Zavarujte se pred soncem in poiščite hladen in temen prostor.
 2. Hladni obkladki:
  Hladni obkladki so odličen način za pomiritev vnete kože. Vzemite hladno prho ali se stuširajte s hladno vodo, da pomagate ohladiti kožo. Prav tako lahko nanesete hladen obkladek na prizadeto območje ali uporabite hladne obloge, ki so na voljo v lekarni. Hladnost bo pomagala zmanjšati vnetje in nelagodje.
 3. Uporaba vlažilnih krem:
  Sončne opekline lahko povzročijo izsušitev kože, zato je ključno, da jo ustrezno navlažite. Uporabite vlažilno kremo, ki vsebuje aloe vero ali pantenol, saj bodo te sestavine pomagale pomiriti in hidrirati kožo. Izogibajte se uporabi izdelkov na osnovi olja ali alkohola, saj ti lahko kožo še bolj izsušijo.
 4. Izogibanje dražilnim snovem:
  Ko imate sončne opekline, se izogibajte uporabi dražilnih snovi, kot so parfumi, losjoni z dišavami ali izdelki, ki vsebujejo alkohol. Te snovi lahko še bolj razdražijo kožo in upočasnijo proces celjenja. Namesto tega uporabljajte nežne izdelke za nego kože, ki so posebej formulirani za občutljivo kožo.
 5. Pijte dovolj tekočine:
  Sončne opekline lahko povzročijo dehidracijo, zato je pomembno, da pijete dovolj tekočine. Voda je najboljša izbira, saj pomaga nadomestiti izgubljeno tekočino in ohranja hidracijo telesa. Izogibajte se alkoholu in kofeinu, saj lahko ti pijači prispevajo k dodatni dehidraciji.
 6. Preprečite praskanje ali luščenje:
  Med celjenjem sončnih opeklin se lahko pojavi srbenje ali luščenje kože. Kljub nelagodju se izogibajte praskanju ali luščenju prizadetega območja, saj to lahko povzroči vnetje in poveča tveganje za okužbo. Namesto tega nežno nanesite vlažilno kremo ali uporabite pomirjujoče gele, ki bodo lajšali srbenje.
 7. Če je potrebno, poiščite zdravniško pomoč:
  V večini primerov lahko sončne opekline zdravimo sami z domačimi sredstvi. Vendar pa se v primeru hujših opeklin, kot so mehurji, huda bolečina ali znaki okužbe, posvetujte z zdravnikom. Zdravnik vam bo predpisal ustrezno zdravljenje in vam svetoval, kako najbolje poskrbeti za vaše opekline.

Sončne opekline so neprijetne, vendar se lahko ustrezno ravnate z njimi, da bi zmanjšali nelagodje in pospešili celjenje kože. Upoštevajte nasvete v tem članku, kot so umik iz sonca, uporaba hladnih obkladkov, vlaženje kože in izogibanje dražilnim snovem. Ne pozabite tudi na hidracijo telesa in po potrebi poiščite zdravniško pomoč. Z zdravim in pazljivim ravnanjem boste lajšali simptome ter pospešili celjenje sončnih opeklin.