Dobrodelna Alenka Košir

Z osnovnošolci pripraviljali veganske mafine

Alenka Košir je že od začetka podpornica iniciative Združimo korake, s katero dmdrogerie markt Slovenija v sodelovanju s partnerji in podporniki ozavešča o pomembnosti uravnoteženega prehranjevanja otrok in jih spodbuja k zdravim življenjskim navadam. Prvo donacijo v obliki ekoloških prehranskih izdelkov je prejela Osnovna šola Ledina iz Ljubljane, z njimi pa so učenci pri uri gospodinjstva s pomočjo kuharskih nasvetov Alenke Košir pripravili veganske mafine.

Vseslovensko gibanje Združimo korake je zaživelo maja letos na 14. dm teku za ženske, kjer je več kot 6 tisoč udeleženk prispevalo svoje korake za dober namen. Akciji so se tekom mesecev pridružili tudi znani Slovenci, ki so z različnimi aktivnostmi spodbujali k zbiranju korakov, ki jih je dm pretvoril v otroške nasmehe in jih bo v obliki donacije namenil izbranim osnovnim šolam po Sloveniji. Osnovna šola Ledina je prva, ki je svojo kuhinjo obogatila s prehranskimi izdelki ekološke pridelave dmBio. Ob tej priložnosti se je dogodka udeležila tudi Alenka Košir, ki kot profesorica športne vzgoje, razume pomembnost uravnotežene prehrane, kot tudi športne aktivnosti med otroci. “Akcijo sem podprla zato, ker se z njo lahko osredotočimo na dve izredno pomembni področji. Gibanje in zdrava prehrana sta ključnega pomena za zdrav telesni in duševni razvoj otrok. Tovrstni projekti se mi zdijo pomembni, saj z njimi mladim poskušamo oblikovati prioritete, na podlagi katerih bodo sprejemali preudarne odločitve, ki bodo tudi v odraslih letih vplivale na njihovo kakovost življenja.”

Iz igrišča za štedilnik

Alenka je z učenci 7. in 8. razreda na šolskem igrišču najprej izvedla nekaj vaj, pri katerih so združili prijetno s koristnim, saj so v skupen sklad prispevali še dodatnih 700 korakov. Po krajši športni aktivnosti so v učilnici za gospodinjstvo pod budnim očesom učiteljice Karin Starc in Alenke Košir preizkusili še svoje kuharske sposobnosti in spekli okusne, a zdrave ‘veganske mafine za čokoholike’ po receptu iz priročnika 10 korakov do nasmeha, ki so ga na dm pripravili v sodelovanju s prehransko svetovalko Brigito Žinko. Alenka, ki tudi s svojo družino rada pripravlja okusne recepte iz zdravih sestavin, je bila nad končnim izdelkom navdušena. Tišina med degustacijo mafinov, ki so odlična rešitev tudi za vse tiste, ki so morda alergični na sestavine, kot sta mleko in jajca, pa je dobršen pokazatelj, da so bili tudi mladi kuharji zadovoljni s svojim kulinaričnim podvigom. S skupnimi močmi so dokazali, da lahko pri ustvarjanju novih receptov s kakovostnimi sestavinami znatno vplivajo na svoje znanje.