Vikend: iti ven ali ostati doma ni več vprašanje

6 razlogov, zakaj milenijci ob sobotah zvečer vse pogosteje ostanejo doma.

Se še spomnite časov, ko je pomenilo v soboto zvečer ostati doma skoraj nezaslišano dejanje? Pred desetimi leti, ko se je večina mladih deklet zgledovala po Carrie Bradshaw, si vikendov ni bilo mogoče predstavljati brez divje nočne zabave v priljubljenem mestnem lokalu, ki se je običajno končala v zgodnjih jutranjih urah naslednjega dne. Toda stvari so se spremenile. Današnje Carrie Bradshaw so dekleta, ki v soboto zvečer ostanejo doma pred svojim prenosnikom, namesto visokih petk raje obujejo tople copate, se udobno zleknejo v svoje šik spalnice in potem ves ta »hygge« skrbno dokumentirajo na Instagramu. Dvoma ni več: za milenijce (rojene med letoma 1980 in 2000), je po novem ostati doma bolj »in« kot iti ven. In obstaja vsaj šest razlogov, zakaj je temu tako.

Trend zdravega življenja

Vse več milenijcev se zaveda pomena zdravega življenjskega sloga. Alkohol in ponočevanje se pač ne ujemata z očiščevalnimi dietami, jogo, meditacijo in tekom.

Tehnologija

Milenijci so generacija, ki živi v in z digitalnim svetom. S pomočjo sodobne tehnologije lahko danes večino stvari opravimo iz udobnega zavetja domačega ognjišča. Zakaj bi denimo zapravljali denar za drage večerje in kino predstave, če si lahko z nekaj kliki naročimo okusno hrano na dom in si najljubšo serijo ali film ogledamo (brezplačno) iz udobnega kavča.

Delo na sebi

Preživljanje vikendov doma se je včasih enačilo z lenobo, toda danes temu ni več tako. Novejše raziskave kažejo, da zlasti ženske svoj prosti čas ob vikendih raje investirajo v svoje dobro počutje, kot v nočne zabave. Uživanje v sproščujoči kopeli, nega telesa, delo na sebi ob branju priljubljenih knjig za osebnostno rast – takšne in podobne reči postajajo vse bolj priljubljen način preživljanja prostega časa milenijcev.

Izgorelost

(Pre)naporni delavniki terjajo svoj davek in vse več milenijcev po koncu napornega delovnega tedna komaj čaka na nekaj trenutkov udobja in miru v zavetju lastnega doma. Ker so mnogi na svojem delovnem mestu v nenehnem stiku z ljudmi, ne čutijo potrebe po izhodih še ob vikendih in ta čas raje namenijo polnjenju lastnih baterij.

Hygge

Hygge, nekakšna udobnejša različica feng šuja po dansko, je trenutno najbolj odmeven trend domačega življenjskega sloga. Skandinavski koncept mirnega življenja, upočasnjenega življenjskega ritma in uživanja v trenutku, je kot ustvarjen za današnji hiter tempo življenja, zato ne preseneča, da so ga milenijci zagrabili z obema rokama. Ta sproščen odnos do življenja med drugim vključuje tudi preživljanje prostih trenutkov z družino in prijatelji v zavetju lastnega doma.

Dober spanec kot suho zlato

Če smo na prelomu tretjega tisočletja večino denarja zapravljali za torbice, pijače in večerje s prijatelji, se je v zadnjih letih to spremenilo. Raziskave kažejo, da vse več denarja zapravljamo za izdelke za boljše počutje in med njimi je denimo udobna postelja čisto pri vrhu želja. Po napornem in stresnem delovnem tednu je kvaliteten osemurni spanec na udobni vzmetnici postal prioriteta in vse več je milenijcev, ki se jim ponočevanje do zgodnjih jutranjih ur ne zdi več najboljša izbira za vikend. In kako boste ta vikend preživeli vi?

Foto: @wishwishwish/@isabellath