Kaj sem se naučila iz zveze s 14 let mlajšim

Iskrena izpoved 37-letnice, ki je znova odkrila sebe.

Da je mlajše slajše, niso potrdile samo znanstvene raziskave, ampak o tem priča tudi zgodba Marise Lascher. Pri 37-ih letih se je znašla na cesti, samska in depresivna. Ob misli, da je ostala brez denarja in da je večina njenih prijateljic že poročenih, se je zaprla v sobo in se borila s temnimi mislimi. Potem pa je nekega dne na stopnicah svojega bloka spoznala študenta prava iz sosednjega stanovanja, ki je prav tako iskal delo. Fant je bil star 23 let, iskrica je preskočila in zapletla sta se v strastno razmerje. Njena samozavest se je kmalu dvignila. »Morda sem res brezposelna in nimam moža, toda še vedno lahko pritegnem pozornost 14-let mlajšega lepotca. V poznih 30-ih sem znova odkrila sebe,« je Marisa povedala za časopis NY Times in razkrila, kaj vse se je naučila iz razmerja s 14 let mlajšim moškim.

Ob njem se je moja tesnoba, povezana z romantičnimi razmerji razblinila. Namesto, da bi na njega projicirala lastno negotovost in se spraševala ali sem dovolj dobra zanj, sem preprosto uživala, saj sem se zavedala, da zaradi razlike v letih nimava skupne prihodnosti.

Spoznala sem, da sem se iskanja partnerja lotevala podobno, kot se lotimo iskanja službe: sistematično, z izdelano strategijo in z veliko skrbi glede tega, ali se bom predstavila v najboljši luči ter dovolj spretno skrila svoje slabosti. Zaradi tega sem se počutila tesnobno, toda z njim je ta tesnoba izginila.

Imela sva zelo iskrene pogovore. Priznal mi je, da ne ve ničesar o ženskah in zato v vsaki zvezi veliko  laže. Jaz sem mu povedla, da starejši moški svoje strahove pogosto zakrijejo tako, da so arogantni.

Ob njem sem spoznala, da se preveč navežemo na osebo, s katero smo trenutno v zvezi, saj smo prepričani, da je to naša zadnja priložnost. Toda vedno bo prišel nekdo nov, čeprav je to lažje verjeti pri 23-ih, kot pri 37-ih.

V tej neobvezni zvezi sem se popolnoma odprla in moškemu razkrila vse svoje šibke točke, česar sicer nikoli ne počnem. Pokazala sem svoj pravi obraz in to je bilo zame pravo odkritje. Spoznala sem, da mi ni potrebno igrati nekakšne popolne ženske in da sem lahko nekomu všeč tudi takšna, kot sem. Naučila sem se biti nepopolna v iskanju ljubezni.

Foto: @fakander