Edinstven oddih v pravljičnih italijanskih trulijih

Nepozabna izkušnja bivanja v hiškah, ki spominjajo na domovanja pravljičnih likov.

Če želite doživeti edinstveno izkušnjo bivanja v prazgodovinskih hiškah, ki spominjajo na domovanja pravljičnih likov, potem se odpravite v Apulijo, deželo na jugu italijanskega škornja. Tam najdete v tančico skrivnosti zavite stavbe, imenovane ‘truliji’. Mnoge od teh okroglih apnenčastih hišk z debelimi zidovi in stožčastimi strehami, so danes preurejene v šarmantne počitniške nastanitve, ki ponujajo zares nepozabno izkušnjo bivanja.

Truliji so značilni zlasti za kraj Alberobello, najbolj obiskano znamenitost Apulije, najdete pa jih tudi v številnih ostalih mestecih, kot sta denimo Ostuni in Brindisi. Prav te nenavadne stavbe dajejo omenjenim krajem magično podobo. Notranjost šarmantih hišk je obnovljena s tradicionalnimi materiali in skrbno opremljena z izbranim pohištvom ter opremo, ki jo izdelujejo lokalni obrtniki. Nekatere hiške so spremenjene v prave luksuzne rezidence, spet druge pa lahko denimo že za 60 evrov dnevno najamete prek portala Airbnb.

Truliji so odlična izbira tudi za najbolj vroče poletne dni, saj je temperatura zaradi debelih zidov v njihovi notranjosti vedno ugodna in klima ni potrebna.

Foto: shutterstock/purepuglia/cielodipuglia/style-files/airbnb