15 nenavadnih znakov, da ste pametnejši od povprečja

Če imate katero izmed naslednjih lastnosti, potem dobrodošli v klubu genijev!

Kako veste, da ste pametnejši od povprečja? Poleg klasičnih IQ testov obstaja še cela vrsta ostalih, precej nenavadnih, a znanstveno potrjenih znakov nadpovprečne inteligence. Če imate katero izmed naslednjih 15 neobičajnih lastnosti inteligentnih ljudi, potem dobrodošli v klubu genijev!

1. Ostajate budni pozno v noč

Raziskava univerze v Madridu je ugotovila, da sta inteligenca in spalni vzorec med seboj močno povezani. Izkazalo se je namreč, da so tisti študenti, ki so ostali budni pozno v noč, dosegali boljše rezultate pri logičnem sklepanju, kar je dober pokazatelj inteligence in sposobnosti razmišljanja izven ustaljenih vzorcev.

2. Radi preklinjate

Ljudje, ki pogosto uporabljajo kletvice, dobro razumejo njihovo širšo izrazno vsebino, kot tudi subtilne razlike med njimi. In prav ta sposobnost priča o njihovem širšem jezikovnem znanju, ki je tudi znak inteligence, pravijo strokovnjaki.

3. Najbolje ste znajdete v razmetanem stanovanju

Ste že kdaj srečali zares kreativnega človeka v lepo pospravljenem prostoru, kjer je vsak stvar na svojem mestu?  Študija Univerze v Minnesoti je pokazala, da so osebe, ki živijo v neredu veliko bolj kreativne od tistih, ki živijo v urejenem okolju. Nepospravljena miza namreč spodbuja njihovo ustvarjalnost.

4. Kar naprej ste raztreseni

Vam misli nenehno uhajajo? Kar naprej brskate po telefonu in uporabite vsak izgovor za kratko pavzo z delovnega mesta? Novejša raziskava je pokazala, da je raztresenost lahko tudi znak inteligence. Še več: težje, kot se koncentrirate na eno samo nalogo, bolj pametni ste, zatrjujejo znanstveniki.

5. Ste odprtih nazorov

Če radi plavate proti toku in se izogibate tradicionalnim družbenim vzorcem, potem obstaja velika verjetnost, da ste nadpovprečno inteligentni. Odprt um, ki razmišlja izven ustaljenih okvirjev in nenehno izziva tradicionalne vrednote, je znak inteligence, je pokazala neka ameriška raziskava.

6. Ste bolj lene sorte

Ekipa ameriških znanstvenikov je ugotovila, da so ljudje z visokim inteligenčnim kvocientom manj nagnjeni k dolgčasu, kar posledično pomeni, da več razmišljajo. Po drugi strani se ljudje z nižjim IQ-jem začnejo prej dolgočasiti, dolgčas pa potem preganjajo z raznimi aktivnostmi. Rezultati meritev so med drugim pokazali, da so »misleci« precej manj fizično aktivni od tistih, ki se raje izognejo miselnemu naporu.

7. Radi ponočujete in popivate

Študija neke britanske univerze je razkrila povezavo med uživanjem alkohola in visokim inteligenčnim količnikom, še zlasti pri ženskah. Raziskovalci so zapisali, da imajo bolj izobraženi ljudje tudi bolj razgibano družabno življenje, kar pomeni, da so pogosteje izpostavljeni skušnjavi po alkoholnih pijačah.

8. Najsrečnejši ste, ko ste sami

Za večino ljudi velja, da so bolj zadovoljni, če so obkroženi s prijatelji. Toda neka britanska raziskava je pokazala, da so nadpovprečno inteligentni ljudje najbolj srečni takrat, ko so sami. Bolj kot je oseba pametna, manj udobno se počuti v večjih skupinah ljudi. Zato so inteligentni ljudje, ki živijo v velemestih pogosto manj srečni od tistih v manjših okoljih.

9. Imate črn smisel za humor in ste pogosto sarkastični

Če se znate pošaliti tudi na račun smrti, bolezni ali nesreče, potem je to znak višje inteligence, je pokazala neka raziskava. Znanstveniki pravijo, da je za razumevanje humorja, še posebej črnega, potrebne veliko možganske gimnastike, ki so je sposobni le zelo inteligentni ljudje. Ti znajo namreč o neki stvari razmišljati globlje, kot zahteva dobesedni pomen.

10. Muči vas ljubosumje

Inteligentni ljudje so običajno bolj nagnjeni k ljubosumju je pokazala raziskava, ki so jo opravili na univerzi v Virginiji. Študenti z najboljšimi ocenami in najvišjim inteligenčnim kvocientom, so v omenjeni raziskavi namreč najbolj burno reagirali na dvoumna sporočila, ki so bila poslana njihovim partnerjem (npr.: “kaj počneš danes?”, “te lahko povabim na kavo?” ipd.).

11. Pogosto se pogovarjate sami s sabo

Nekaterim se zdi ta podzavestna navada čudna, ampak ameriški znanstveniki so ugotovili, da je pogovarjanje s sabo pravzaprav znak organiziranosti, dobrega spomina in inteligence.

12. Nobena podrobnost vam ne uide

Inteligentni ljudje imajo izostren čut za detajle. Zaradi sposobnosti visoke koncentracije in čuječnosti, so sposobni opaziti stvari, ki jih povprečni ljudje ne vidijo.

13. Nenehno ste v skrbeh

Vam tudi najmanjše stvari povzročajo stres? Študije so ugotovile, da nevrotiki dosegajo boljše rezultate na inteligenčnih testih, imajo boljšo domišljijo in so bolj ustvarjalni. Ker je zanje značilno, da veliko razmišljajo in nenehno premlevajo najrazličnejše probleme, s tem tudi trenirajo svoje možgane in imajo posledično večjo verjetnost, da bodo prišli na dan s kreativnimi rešitvami za probleme.

14. Pišete z levo roko

Levičarji naj bi imeli bolj razvito desno polovico možganov, ki ima sposobnost fleksibilnega razmišljanja, intuitivnega reševanja problemov, ustvarjalnega načrtovanja in iskanja novih rešitev. Poleg tega imajo tudi bolj razvite živčne končiče, ki povezujejo obe možganski hemisferi, kar pomeni, da lahko informacije obdelujejo hitreje od desničarjev.

15. Ste najstarejši otrok v družini

Znanost je dokazala, da starejši otroci na inteligenčnih testih dosegajo boljše rezultate, kot njihovi bratje oziroma sestre. Prvorojenci poleg višjega IQ-ja, pogosto dosegajo tudi višjo izobrazbo od svojih mlajših bratov oz. sester in so velikokrat uspešnejši ter ambicioznejši v življenju.

Foto: @stefaniegiesinger/shutterstock