Nevrotiki – geniji, ki živijo dlje

Znanost pravi, da ljudje, ki so nenehno v skrbeh, živijo dlje.

Za nevrotične ljudi so značilni čustvena nestabilnost, nizka samozavest, žalost, jeza, frustracije in anksioznost, toda najnovejše študije so ugotovile, da imajo nevrotiki precej manjše tveganje za smrt. Znanstveniki z Univerze v Edinburghu so preučili podatke o pol milijona ljudeh, ter presenečeni ugotovili, da nevrotiki živijo dlje.

Razlog naj bi bil v njihovi boljši skrbi za lastno zdravje, saj je za nevrotike značilno, da se pogosto pritožujejo nad svojim zdravjem in zato tudi pogosteje poiščejo nasvet zdravnika. Posledično tako prej odkrijejo določene bolezni, kot je denimo rak. Biti hipohonder (namišljeni bolnik) ima torej tudi svoje prednosti.

Poleg tega so nekatere prejšnje študije ugotovile, da nevrotiki dosegajo boljše rezultate na inteligenčnih testih, imajo boljšo domišljijo in so bolj ustvarjalni. Ker je zanje značilno, da veliko razmišljajo in nenehno premlevajo najrazličnejše probleme, s tem tudi trenirajo svoje možgane in imajo posledično večjo verjetnost, da bodo prišli na dan s kreativnimi rešitvami za probleme.