10 očarljivih in skritih kotičkov Evrope

Manj znani biseri stare celine, ki kar čakajo, da jih odkrijete.

Potovanje je lahko mnogo več kot le obiskovanje vsem znanih turističnih točk. Lahko je tudi priložnost za spoznavanje čudovitih in širšim množicam še neznanih kotičkov sveta. Mnogo takšnih skriva tudi Evropa in naslednjih 10 skritih biserov stare celine kar čaka, da jih odkrijete.

1. Camogli, Italija

Camogli je manjša, precej manj znana, a zato nič manj privlačna soseda turistično veliko bolj znanega Portofina. Tradicionalno ribiško mestece na Ligurski rivieri očara s svojim sproščenim vzdušjem, bogato zgodovino, barvitimi hišami, lepimi hoteli in izvrstno kulinarilčno ponudbo.

2. Menton, Francija

Menton je najbolj vzhodno francosko mesto na Azurni obali, na meji med Italijo in Monakom. Prijetno obalno mestece s pisanimi hišami ima v sebi veliko italijanskega melosa. Poleg lepo urejene plaže, vas bodo očarale starodavne ulice, živahna tržnica, številne trgovinice in lokali iz katerih diši po sveže pečenih rogljičkih.

3. Plužine, Črna gora

Črna gora slovi po neokrnjeni naravi, čudovitih plažah in čistem morju. Njen še neodkriti biser pa je naselje Plužine ob slikovitem jezeru obdanem z mistično pokrajino. Kraj je tudi odlično izhodišče za izlete na Pivsko jezero, kanjon Sušice ali pa za rafting po brzicah reke Tare.

4. Vaduz, Lihtenštajn

Vaduz je glavno mesto kneževine Lihtenštajn. Ta žepna državica med Švico in Avstrijo je obdana s čudovito naravo, ena glavnih znamenitosti prestolnice Vaduz pa je grad z odlično restavracijo. Pogled na bližnje Alpe z vrha slikovitega gradu je nepozabna izkušnja.

5. Carvoeiro, Portugalska

Carvoeiro je šarmantno ribiško mestece na severu portugalske pokrajine Algarve, ki slovi po krasnih plažah, peščenih zalivih in kristalno čistem morju. Šarmantno obmorsko mestece z idiličnimi hiškami na veličastnem obalnem klifu, ponuja sproščeno atmosfero, pestro nočno življenje in dih jemajoče razglede.

6. Port De Soller, Španija

Port de Sóller je zagotovo najbolj privlačna ribiška vasica na Majorki, ki pokaže povsem drugo plat tega sicer turistično obleganega španskega otoka. Očarljiva vasica v bližini glavnega mesta Palme, navduši z rustikalnimi hiškami ter plantažami limon in pomaranč.

7. Tellaro, Italija

Tellaro je slikovita in malo znana ribiška vasica na obali italijanske pokrajine Ligurija. Po svoji lepoti se lahko kosa tudi z mnogo bolj znano in s turisti prenatrpano pokrajino Cinque Terre.

8. Dinant, Belgija

Dinant je rojstni kraj izumitelja saksofona Adolpha Saxa. Nahaja se v valonski regiji na jugu Belgije in obiskovalce očara z utrdbo na pečini, gotsko katedralo, obrežjem reke Meuse ter številnimi pivnicami z izvrstnim pivom.

9. Gruyerres, Švica

Gruyerres je očarljivo srednjeveško naselje na zahodu Švice, ki slovi po istoimenskem siru. Očarljive tlakovane ulice, mogočen grad in izjemni razgledi na okoliške Alpe so glavni aduti tega prikupnega mesteca ob reki Saane.

10. Kutna Hora, Češka

Praga velja v zadnjih letih za eno najbolj obiskanih evropskih prestolnic. Nemalokrat pa tisti, ki obiščejo čudovito češko prestolnico spregledajo, da se v njeni bližini skriva še kar nekaj nič manj lepih turističnih točk. Dobro uro vožnje iz Prage tako leži tudi mestece Kutna Hora z znamenitim starim mestnim jedrom s cerkvijo sv. Barbare in bližnjo katedralo. V bližnjem Sedlecu pa leži tudi kostnica, ki je med najbolj obiskanimi znamenitostmi na Češkem.

Foto: shutterstock/garypeppergirl/wikipedia