Cinque Terre – romantika ob italijanski obali

Živobarvne vasice ob Ligurskem morju so pravi raj za nepoboljšljive romantike.

Cinque Terre ali po naše Pet dežel sestavljajo živobarvne vasice ob obali Ligurskega morja, ki so dobesedno vklesane v skalo. Romantična pokrajina na severozahodu Italije s številnimi zalivi in plažami, je narodni park in jo upravičeno najdemo na seznamu znamenitosti Unescove svetovne dediščine.

Pet slikovitih ribiških vasic ob 18 kilometrov dolgem obalnem pasu ustvarja čudovito panoramo in odslikava tradicionalen način življenja, ki v svoji prvotni obliki obstaja že tisoče let. Vasice so za promet zaprte, med seboj pa so povezane s pešpotmi, zaradi katerih velja ta del italijanske obale za nekakšen pohodniški raj.

Vsaka od petih vasic, ki tvorijo Cinque Terre, je zgodba zase. Na skrajnem severu je največja vas Monterosso al Mare, ki je zaradi lahko dostopne peščene plaže tudi najbolj obiskana. Sledi ji očarljiva Vernazza, vasica obdana z nasadi vinskih trt in oljk, ki je med vsemi najbolj ohranila čar preteklosti. Na samem vrhu pečin leži najtežje dostopna Corniglia. Je edina vasica, ki ne leži neposredno ob morju, a ni zato nič manj zanimiva, saj zaradi svoje lege ponuja resnično osupljive razglede. Nekoliko nižje je verjetno najbolj romantična in največkrat fotografirana Manarola, ki je s sosednjo vasico Riomaggiore povezana z znamenito potjo zaljubljencev (Via dell’Amore).

Ob sončenju, pohajkovanju po romantičnih ulicah (pohodniški čevlji so obvezna oprema) in uživanju v nepozabnih razgledih na Ligursko morje,  bi bil ob obisku v Cinque Terre pravi greh ne poizkusiti tamkajšnja vina in izvrstno morsko hrano. Zlasti školjke in pesto sta specialiteti, ki ju najdete na vsakem koraku.

Ob vseh naštetih lepotah Pet dežel pa obstaja še eno manj prijetno dejstvo o tej rajski destinaciji. Letno jo namreč obišče več kot 2,5 milijona turistov, kar je še posebej v času poletne sezone za domačine postalo že preveč obremenjujoče. Zato naj bi oblasti odslej omejile število obiskov z vstopnicami za turiste. Kljub gneči turistov in precej zasoljenimi cenami pa velja lepote Cinque Terre vsaj enkrat v življenju doživeti na lastne oči.

Foto: Getty/Shutterstock/Thinkstock