10 knjig za na plažo

Ker ga ni lepšega, kot v senci borovcev in ob šumenju valov, prebrati dobro knjigo.

Eden najboljših načinov sprostitve in pobega pred stresnim vsakdanjikom je zagotovo branje dobre knjige. Če to počnete na vaši najljubši plaži, v senci borovcev in ob šumenju valov, potem je doživetje naravnost popolno. V nadaljevanju vam predlagamo 10 knjig, ki poleg ostalih potrebščin, ne smejo manjkati v vaši torbi za na plažo.

1. JoJo Moyes: Zadnje ljubezensko pismo

Ko se Jennifer Stirling prebudi v bolnišnici, se ne spomni ničesar – ne tragične avtomobilske nesreče, po kateri se je znašla tam, ne svojega moža, niti tega, kdo je. Ko v svojem domu brska za kakršnim koli namigom o svoji preteklosti, naleti na skrito pismo ljubimca, ki ji narekuje, naj pusti moža. Začne se napeto odkrivanje resnice o njenem življenju, ki bo morda tudi vam spremenilo pogled na ljubezen.

2. Lori Nelson Spielman: Živi svoje sanje

34-letni Brett Bohlinger se ob materini smrti sesuje navidez popolno življenje. Do tistega trenutka je živela v prepričanju, da je dosegla skorajda vse, kar naj bi pri teh letih imela mlada ženska: dobro službo, krasnega fanta, prostorno podstrešno stanovanje. Pri branju materine oporoke pa doživi šok. Pogoj za pridobitev družinskega imperija je, da najprej izpolni vse svoje življenjske načrte s seznama, ki ga je napisala pri štirinajstih letih.

3. Jessica Knoll: Res sem srečna

Ani FaNelli je v najstniških letih na prestižni zasebni šoli Bradley doživela šokantno javno ponižanje, zaradi katerega se je obupno želela spremeniti. Zdaj, ko ima glamurozno službo, drago garderobo in postavnega zaročenca iz ugledne družine, je čisto blizu popolnemu življenju, za katerega je tako trdo garala. Toda Ani ima bolečo skrivnost, ki grozi, da bo prišla na dan in uničila vse.

4. John Green: Katherine, Katherine

Čudežni deček Colin Singleton je obseden z anagrami. Serijsko se zaljublja v dekleta, ki jim je ime Katherine, a ko mu nogo da že devetnajsta, se odloči temu narediti konec. Da bi v miru sestavil matematični izrek, ki bi predvidel prihodnost vseh njegovih morebitnih zvez v prihodnosti, se s prijateljem odpravi na razburljivo potovanje, polno humornih dogodivščin.

5. Guillaume Musso: Klic angela

V letališki restavraciji se pred božičnimi prazniki drug v drugega zaletita moški in ženska. On iz San Francisca, ona iz Pariza. Šele doma ugotovita, da sta po pomoti zamenjala svoja mobilna telefona. Nihče od njiju se ne more upreti brskanju po telefonu drugega. Odkritja so kot namig usode: življenji obeh sta že dalj časa usodno povezani. Začne se napet lov, poln presenečenj in nepričakovanih preobratov.

6. Liane Moriarty: Moževa skrivnost

Cecilia je mati treh otrok in žena Johna-Paula, ki nekoč na podstrešju odkrije staro pisemsko ovojnico. Na njej je z moževo pisavo napisano: Naj se odpre samo v primeru moje smrti. Ker jo zanima, jo odpre − in čas se ustavi. John-Paul v pismu prizna grozljivo napako, ki bi uničila tako njihovo družino kot tudi življenja drugih ljudi, če bi jo razkrili…

7. Peter Nichols: Pečine

Kaj se je zgodilo leta 1948, da je tako nenadoma in za vedno ločilo mladoporočenca, ki nista nikdar več spregovorila, čeprav sta še naslednjih šestdeset let živela na istem otoku, Majorki? In kako je njuna zgodovina desetletja pozneje oblikovala ljubezensko življenje njunih otrok, ki si nista v sorodu? Kako je usmerjala odločitve sodobnega Romea in Julije? Dvojna ljubezenska zgodba o skrivnosti, ki je zaznamovala dve družini, štiri ljubimce in eno skupnost hotelskih gostov ob morju.

8. Cathy Marie Buchanan: Mala plesalka

Ta razburljivi roman je postavljen v čas La belle époque, blišča in bede Pariza v poznem 19. stoletju. Čas razuzdanih zabav, šampanjca in ljubezenskih avantur umetnikov ter njihovih modelov. Čas, ko mnogi verjeli, da že družbeni položaj in določene značilnosti obraza napovedujejo človekovo prihodnost. To pa ni ravno spodbudna napoved za tri sestre, ki živijo v najrevnejšem predelu Pariza in upajo, da pot iz bede pelje skozi odprta vrata razkošne pariške opere.

9. John Fowles: Mag

Prvoosebni pripovedovalec Nicholas Urfe se po koncu strastne ljubezenske epizode z Avstralko Alison, kot učitelj angleščine odpravi na grški otok Fraksos. Na enem od bližnjih samotnih otokov pride v stik z magom Mauricom Conchisom, ki ga popelje v serijo nenavadnih doživetij, zrežiranih v metagledališču, kjer je tudi gledalec igralec, resničnost relativna in doživljanje preko meja razumnega.

10. Nora Ephron: Moj vrat mi gre na živce

Priljubljena pisateljica Nora Ephron se v svoji knjigi esejev prisrčno in brez dlake na jeziku loteva mnogih vprašanj, ki se tičejo zrelih žensk. O iskanju novega domovanja, o kozmetiki, o nočni mori pri nakupovanju ustrezne torbice in seveda o tem, da je ženski vrat eden bolj očitnih znakov staranja.