10 očitnih znakov, da ne spijete dovolj vode

Koliko kozarcev vode ste spili danes?

Ste danes že popili kakšen kozarec vode?

Zdravo življenje, ki vključuje dovolj spanca in najmanj 1,5 litra vode na dan, je med drugim prva obrambna linija proti nastanku gubic. Poleg balastnih snovi je voda zelo pomembna tudi za dobro prebavo. Voda namreč pomaga raztopiti odpadne snovi in poskrbi, da gredo tekoče skozi prebavni trakt. Če ne pijete dovolj in imate pogosto težave z zaprtjem, je lahko vzrok dehidracija – vaše telo namreč zase vzame vodo, ki jo potrebuje, da glavni organi nemoteno funkcionirajo, črevesje pa ostane dehidrirano in vsebina se tako težje izloča.

Voda pospeši metabolizem in pomaga pri občutku sitosti. Preden ponovno posežete po hrani, spijte kozarec ali dva vode in pogosto boste ugotovili, da sploh niste bili lačni, temveč žejni. Kozarec vode pred obrokom bo prav tako poskrbel, da boste pojedli manj.

Če torej spijete samo en odstotek več vode na dan, bo to pomenilo, da boste posledično dnevno zaužili 8.58 manj kalorij, 0.74 grama manj sladkorja, 9.8 miligramov manj natrija in 0.88 gramov manj holesterola. Ko boste redno spili kozarec ali dva več vode dnevno, bo to sčasoma pomenilo, da boste v vaš organizem vnesli 250 kalorij in 18 gramov sladkorja manj kot sicer. Če se vam okus vode zdi medel in je tudi to eden izmed vzrokov, da popijete premalo tekočine, poskusite domače aromatizirane napitke.

In kako veste, da ne spijete dovolj vode? Tukaj je nekaj najočitnejših znakov, ki to razkrivajo:


1. Suhe ustnice.

2. Suha koža in pospešeno nastajanje gubic.

3. Istočasne bolečine v hrbtu, nogah in vratu.

4. Hitrejše pridobivanje kilogramov.

5. Hitrejše staranje.

6. Urin je temno rumene barve.

7. Pogosta zaprtost.

8. Rdeče oči.

9. Pogosteje zbolite.

10. Počutite se otopelo in brez energije.