Razkrivamo poročne trende za 2024: v ospredju drznost in maksimalizem

Pari si pri načrtovanju poroke hitro izberejo poročni prostor in stil glasbe.

Dekleta še pred zaroko sanjarijo o poročni obleki in imajo shranjeno kakšno fotografijo poročne obleke, ki jim je všeč- tako za vsak slučaj.

Pri načrtovanju cvetja za poroko pa se veliko poročnih parov ustavi in sploh ne vedo, kako in kje začeti. Ob pomanjkanju časa se oprimejo varne in preverjene odločitve izbire belega cvetja. A le redki si vzamejo več časa za raziskavo trenutnih trendov v floristiki in ko že najdejo ideje, je težko najti pravega dizajnerja ali poročnega florista, ki bi znal kreirati izven okvirjev klasike.

Da bi vama pri načrtovanju poroke čim bolj priskočili na pomoč, smo se namesto vas podali na lov za trendi poročne floristike 2024. Za pomoč smo povprašali cvetlično dizajnerko in poročno floristko Metko iz Sanjskega šopka, kjer se profesionalno ukvarjajo z dizajniranjem najlepših porok.

Barva, ki je obnorela svet

Pantone barva leta 2024 je barva breskve, natančneje Peach Fuzz. Sicer ni tipična drzna barva, a predstavljajte si to nežno, malenkost bolj umirjeno barvo v kombinaciji z močnejšimi barvami! Malo drugačno, a izredno modno in v koraku s poročnimi trendi 2024. Kombinirate jo lahko čisto z vsako barvo, le pazljivi morate biti pri izbiri odtenka. Če je ta pravi, se bo lepo povezal s trendi marelično barvo. V nasprotnem primeru, pa lahko z napačno izbranim odtenkom, Peach Fuzz barvo “ubijete”.  In tu lahko najdete že en razlog, da si za sanjske poročne kreacije poiščite cvetličnega dizajnerja in poročnega florista, saj vam bo pri tem zagotovo znal svetovati.

Maksimalizem in eleganca

Maksimalizem bo letos povsem prevzel poročne trende 2024 – več in še več cvetja. Celoten poročni prostor lahko postane pravo mesto sanj, v katerem prevladujejo barve, bogati in raznoliki vzorci in kombinacije barv, ki jih ne bi nikoli pričakovali. Pari si namreč zares želijo užiti svobodo, ki smo jo končno dočakali po več letih covida, zato je letošnje leto namenjeno praznovanju in energiji – in ne držimo se več nazaj. Naj cvetje na poročni dan izraža svežino, veselje in uživanje življenja. Vsekakor pa je tudi pri maksimalizmu potrebno najti pravo mero. Več cvetja še ne pomeni popolne elegance, ampak le to dosežemo šele s  pravilno umestitvijo  cvetja v prostor.

Pravo razmerje odtenkov, kontrastov in tekstur

Tudi maksimalističen koncept lahko izpade izredno moderen in brezčasen, če florist sledi pravemu razmerju med odtenki, kontrasti in teksturami – več barv in več vzorcev, bolje bo vse skupaj izpadlo. Unikatni elementi bodo ustvarili zanimiv vizualni učinek, zato uporabite različne teksture, predvsem pa se ne bojte eksperimentirati z različnimi slogi.

Elegantni poročni šopki

Trendovski poročni šopki izražajo mehkobo, nežnost in energijo ljubezni. Tokrat ne igra pomembne vloge velikost, ampak sestava in razgibanost šopka. Cvetje v poročnem šopku naj diha in z vami poplesuje skozi celoten poročni dan. Za dosego takšnega efekta, dober poročni florist pozna določene tehnike izdelovanja in kot je prepričana Metka iz Sanjskega šopka, vam bo tak šopek, ko ga boste zagledali, izvabil solze sreče. In takrat boste vedele, da ste izbrale prav.

Statement kosi

Bi radi celoten prostor spremenili v pravo pravljico? Poleg klasičnih namiznih dekoracij, postavite oblake iz cvetov, ki bodo celoten prostor spremenili v pravljično deželo. Občutek boste imeli, da hodite skozi cvetoč vrt ali da ste se znašli v pravi fantazijski realnosti. Ali pa bi namesto oblakov želeli kar celotno cvetočo steno, pred katero bodo lahko vaši svatje naredili fotografije za spomin. Tudi obok, pod katerim bosta izrekla usodni da, je lahko oblečen v žive barve.

Zakaj bi razmišljali o enem oboku, če se lahko sprehodite skozi tri ali več njih? Majhne cvetlične šopke navezane na stolih svatov zamenjajte z večjimi cvetličnimi instalacijami. Na ta način boste dekoracijo in cvetove vnesli  v prav vsak košček vašega poročnega dne in kje je bolj pomembno pričarati cvetlični raj, kot na mestu, kjer si bosta zaobljubila zvestobo in bo ta pomemben življenjski trenutek ujet v vse poročne fotografije.

Drzne, žive barve

Pravo ravnovesje odtenkov, kontrastov in tekstur lahko vašemu dogodku da maksimalistično estetiko, ki je hkrati trendovska in brezčasna. “Več, kot je barv in vzorcev, tem bolje,” pravi Metka.

Foto: Taja Harris

Unikatna izbira rož

Klasičnim poročnim rožam, kot so dalije, vrtnice, tulipani, ranunkule, lilije in potonike, se bodo pridružile še kamilica, sadje, kot so jagodičevje, zelenjava, dekorativni ohrovt in druge čisto posebne cvetlice. Pari si predvsem želijo unikatnih dekoracij in cvetov. Eksotične in nenavadne rože bodo kot nalašč za razkošne namizne dekoracije in inštalacije, saj bodo poskrbele za pravi WOW učinek. Vsekakor pa se ne ustrašite- klasične vrtnice ostajajo in se jih veselimo, saj nam gojitelji vsako leto postrežejo z novimi odtenki barv in smo prepričani da nas tudi letos ne pustijo na cedilu.

Trajnost in prijazno okolju

Kot na vseh drugih področjih, je čas, da se tudi na porokah začne skrbeti za okolje. Kako to lahko dosežete tudi pri poročni dekoraciji? Izberite sezonsko cvetje, ki ne zahteva oddaljenega prevoza ali energije za rast. S tem ne podprete le lokalnih podjetnikov, ampak poskrbite, da bodo cvetovi na vaši poroki bolj sveži, bolj živahni.

Če se torej poročite letos, samo sledite svoji poti, ne skrbite, kako bodo stvari izpadle, saj bodo odštekane in drugačne ideje letos zares zaživele in vaš dan naredile unikaten, barvit in predvsem povsem vaš!

In za konec še vodilna misel Metke,  ki naj vas spremlja pri izbiri poročnega cvetja: “Tvegajte, ne jemljite se preveč resno in zaupajte svojemu oblikovalcu, da bo ustvaril nekaj zanimivega in  lepega.”

Poročna dekoracija: Sanjski šopek
Vizažistka: Inga Sagani
Model: Mylana Demydenko
Fotografinja: Daria Osipova
Stilistka: Inga Sagani