Bivši zaposleni razkril skrivnosti nakupovanja v H&M

Insajderski nasveti: kako do popustov in katera oblačila izbrati.

H&M je zaradi ponudbe modnih krpic po dostopnih cenah ena najbolj priljubljenih prodajaln z oblačili na svetu. Da bi bilo nakupovanje v tem švedskem modnem gigantu lažje, je eden bivših zaposlenih v H&M-u razkril nekaj koristnih nasvetov za šoping, ki jih velja upoštevati.

Do popusta z rabljenimi oblačili

V trgovine H&M lahko kupci prinesejo odslužena oblačila, v zameno pa prejmejo 15-odstotni popust pri nakupu katerega koli novega kosa. Popust dobijo kupci, ki prinesejo najmanj eno vrečo oblačil in največ dve vreči na dan, pri tem pa ni pomembno, katere znamke in v kakšnem stanju so prinesena oblačila.

Problem ni v vas, ampak v nenavadnih konfekcijskih številkah

Velikosti oblačil v H&M nekoliko odstopajo od povprečja, kar je že večkrat izzvalo burne odzive strank. »Svojim strankam sem vedno svetoval, da izberejo dve številki večjo obleko. Pri tem imejte v mislih, da je problem v številkah in ne v vaši postavi,« je povedal.

Nakupa se lotite načrtno

Razporeditev oddelkov je v prodajalnah H&M skrbno premišljena. Vsak oddelek se nanaša na določeno vrsto oblačil, vendar se kupci kljub temu včasih težko orientirajo. Prav zaradi tega je dobro narediti seznam stvari, ki jih potrebujete in poznati oddelek, v katerem se želeni kos nahaja.

Najbolj izpostavljena so najbolj prodajana basic oblačila »za vsak dan«, ki se nahajajo sredi prodajalne, takoj po vstopu. Posebno mesto imajo nekoliko dražji, trendi modnimi kosi za bolj drzne dame, zraven pa je oddelek z bolj elegantnimi kosi za večerne izhode.

Oddelek z moderno klasiko ponuja suknjiče, kostime in kombinezone, Divided je H&M-ova mladostniška linija z nižjimi cenami, a tudi slabšo kvaliteto, oddelek L.O.G.G pa je namenjen zlasti tistim, ki jim je udobnost na prvem mestu.

Spletno nakupovanje

V spletni trgovini lahko najdete obilo izvrstnih kosov, če v iskalnik vtipkate besedo »trend«. Ti kosi so pogosto na voljo tudi s popustom, nekateri med njimi pa se prodajajo izključno prek spleta in jih v fizičnih trgovinah ne morete kupiti. Prav tako izdelki iz spletne trgovine prispejo na prodajne police fizičnih trgovin šele čez dva do tri tedne.

V prodajalno se odpravite dopoldan

Okrog 9. ure so prodajalne najbolj urejene in čiste. V tem času se boste zlasti ob delavnikih izognili gneči, posledično pa bodo imeli tudi prodajalci več časa za vas. Dopoldan tudi slabše prodajano robo zamenjajo z novimi kosi, kar je še dodaten plus.

Kupujte »basic« oblačila

H&M slovi po udobnih in modnih oblačilih za vsak dan. Ker gre za najbolj priljubljena in cenovno dostopna oblačila omejenih zalog, so pogosto tudi hitro razprodana. Zato kupujte obleke vsaj mesec dni pred začetkom nove sezone. Primer: puli za jesen kupujte avgusta, spomladanske kose pa februarja.

Spremljajte razprodaje

V pravilu se znižanja dogajajo na vsakih nekaj tednov, velike razprodaje pa na koncu vsake sezone.

Dodatni nasveti

Če v fizični trgovini ne najdete ustrezne konfekcijske številke zase, jo poiščite v spletni trgovini.
»Basic« obutev je cenovno ugodna, udobna in zdrži več kot le eno sezono.
Oddelek z modnimi dodatki je običajno najbolj bogato založen, zato si denimo pri izboru nakita velja vzeti nekaj več časa in dobro prebrskati po zalogah. Tukaj velja pravilo: kdor išče tudi najde.

Foto:Getty