Pismo modni znamki: ‘Sem predebela za vas?’

Študentka s sporočilom H&M-u na Facebooku opozorila na rušenje realne podobe ljudi.

Študentka Ruth Clemes iz Leedsa je na družbenih omrežjih povzročila pravi vihar, po tem ko je na uradni Facebook strani priljubljene modne znamke H&M objavila svojo fotografijo, ki jo je posnela po opravljenem nakupu v eni izmed njihovih trgovin. 25-letna študentka primerjalne književnosti, ki sicer nosi velikost 14, je s police vzela hlače velikosti 16 in verjela, da ji bodo brez problema pristajale. Toda ko je poskušala kavbojke obleči, je ugotovila, da so ji premajhne. Poleg jeans hlač je vzela tudi top medium velikosti, a ji je bil tudi ta premajhen. Njeno sporočilo H&M-u, v katerem je napisala, da so njihove velikosti oblačil nerealne, je na družbenih omrežjih naletelo na izjemen odziv. Na Facebooku ima njena objava tako že več kot 82.000 všečkov in preko 8000 komentarjev.

“Glede na svojo višino nimam prekomerne telesne teže (čeprav to ni pomembno). Že tako ali tako težko najdem primeren kos za svojo višino, zakaj mi potem delo še dodatno otežujete z oblačili nerealne velikosti. Poleg vaše “plus size” kolekcije je velikost 16 največja, ki jo imate. Sem predebela za vas?” se je vprašala Ruth.

Iz H&M-a so se dekletu opravičili in pojasnili, da se njihove velikosti v različnih državah razlikujejo od trgovine do trgovine in da jih podrejajo tržišču. “Hvaležni smo za vsako pripombo. Preučili bomo ta problem. Želimo, da se naše stranke počutijo varno in samozavestno,” so še zapisali.

Gre sicer za problem večine priljubljenih modnih znamk, ki po mnenju mnogih s svojimi konfekcijskimi številkami negativno vplivajo na samopodobo, zlasti pri mladih.